ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ EUROBANK KAI ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Το ξεσκόνισμα όλων των δανείων, ενήμερων, ρυθμισμένων, προβληματικών και κόκκινων, της Εθνικής και της Alpha Bank ξεκινά την επόμενη εβδομάδα κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος -για λογαριασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)- και ο επιτόπιος έλεγχος στις δύο τράπεζες θα διαρκέσει 12 εβδομάδες !!!
Αμέσως μετά, το κλιμάκιο θα μεταφερθεί για την ίδια διαδικασία στη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.
Η… απόβαση του μεικτού κλιμακίου της ΤτΕ και του SSM στις δύο τράπεζες (Εθνική και Αlpha Βank) ήταν προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο αναβλήθηκε για λίγες ημέρες για τυπικούς λόγους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας, το σύνολο των δανείων όπως αυτά διαμορφώνονταν την 31η Μαρτίου 2017, προκειμένου να γίνει η σχετική προετοιμασία ενόψει του ελέγχου. «Μας ζήτησαν την ακτινογραφία όλων των κατηγοριών, στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά (μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων), είτε είναι ενήμερα είτε ρυθμισμένα είτε ανήκουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων», τονίζει στο euro2day.gr αρμόδιο στέλεχος της μίας εκ των δύο τραπεζών, οι οποίες από την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του ελέγχου.
Τι θα ελέγξουν
Οι επόπτες θα βάλουν στο μικροσκόπιο τόσο την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων όσο, όμως, και το τι έχουν έως τώρα πράξει αλλά και ποιες κινήσεις προγραμματίζουν οι ελληνικές τράπεζες για την επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πόσο μάλλον για τους στόχους του 2018, οι οποίοι προβλέπουν μείωση των μη εξυπηρετούμενων κατά 15 δισ. ευρώ, έναντι 7,6 δισ. ευρώ φέτος. Τραπεζικές πηγές τονίζουν στο euro2day.gr ότι «ο έλεγχος από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM αναμένεται να είναι εξονυχιστικός και η διαδικασία αποκτά βαρύνουσα σημασία ενόψει των stress tests του 2018».
Προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των διοικήσεων των τραπεζών επικεντρώνονται στον έλεγχο των ρυθμισμένων δανείων. Κι αυτό διότι παρά τις ρυθμίσεις, αποδεικνύεται ότι μετά από μερικούς μήνες οι δανειολήπτες εγκαταλείπουν τη ρύθμιση και τα δάνεια μπαίνουν εκ νέου σε καθεστώς καθυστέρησης. Μάλιστα, εδώ και τέσσερα τρίμηνα ο δείκτης αθέτησης πληρωμών από την πλευρά των δανειοληπτών παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Μία ακόμη παράμετρος που επιβαρύνει τη διαδικασία του ελέγχου είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κακή πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο πεντάμηνο του 2017 και ειδικά το πρώτο τρίμηνο, όταν η αβεβαιότητα -εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης- είχε χτυπήσει «κόκκινο».
Τα νέα NPLs τα οποία δημιουργήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2017, τάση που συνεχίσθηκε και τον Μάιο ενώ ο Ιούνιος φαίνεται ότι γύρισε σε θετικό έδαφος,απειλούν με ανατροπή τις σχεδιαζόμενες για το 2017 κινήσεις μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Πηγές με γνώση της κατάστασης αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιες κινήσεις, όπως οι πωλήσεις δανείων, οι οποίες είχαν προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 να έρθουν πολύ νωρίτερα, στα τέλη του 2017 – αρχές 2018.
«Ήδη οι τράπεζες ετοιμάζουν τα πακέτα των καταναλωτικών δανείων που θα πουλήσουν τους επόμενους μήνες, το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2018», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, δίνοντας το στίγμα της ανατροπής.