Τι ποσοστό των Ελλήνων μιλάει περισσότερες από μία ξένες γλώσσες;
Ένα στους δύο σχεδόν Ευρωπαίους (54%), μπορεί να μιλήσει τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, ενώ το 25% γνωρίζει τουλάχιστον δύο επιπλέον γλώσσες, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου(link is external), που δημοσιεύτηκε το 2012.
Παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προωθεί την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ταυτόχρονα πιστεύει ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να παρακολουθούν και την εξέλιξη της δικής τους, μητρικής, γλώσσας.
Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο:
- Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά στη γνώση τουλάχιστον δύο γλωσσών πέραν της μητρικής (15%), ενώ βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ (54%) σε γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας (57%).
- Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ όπου οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τακτικά ξένες γλώσσες στο Διαδίκτυο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση (π.χ. σε διακοπές, σε επαφές με φίλους, κ.α.).
- Ως το κύριο κίνητρο για την εκμάθηση ξένης γλώσσας, οι ερωτηθέντες από την Ελλάδα απάντησαν τη βελτίωση των προοπτικών εύρεσης εργασίας.
Δείτε αναλυτικά τη σχετική έρευνα εδώ(link is external).
Η πολυγλωσσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλες οι επίσημες γλώσσες είναι εξίσου σημαντικές: όλα τα κοινοβουλευτικά έγγραφα δημοσιεύονται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και όλοι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΒΕΚ) έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται στην επίσημη γλώσσα της επιλογής τους.
Έτσι εξασφαλίζεται ότι ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί το έργο του Κοινοβουλίου και να έχει πρόσβαση σε αυτό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ανέκαθεν τη μεγάλη πολιτισμική και γλωσσική της ποικιλία ως πλεονέκτημα.
Η πολυγλωσσία έχει στέρεες βάσεις στις ευρωπαϊκές συνθήκες και αντικατοπτρίζει την πολιτισμική και γλωσσική ποικιλία. Επιπλέον, καθιστά τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πιο προσιτά και διαφανή για όλους τους πολίτες της Ένωσης, πράγμα απαραίτητο για την επιτυχία του δημοκρατικού συστήματος της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφέρει από τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λόγω της υποχρέωσής του να εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό βαθμό πολυγλωσσίας. Κάθε ευρωπαίος πολίτης έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν θα ήταν λογικό να απαιτείται από τους ΒΕΚ να γνωρίζουν άπταιστα μία από τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως τα Γαλλικά ή τα Αγγλικά. Το δικαίωμα κάθε Βουλευτή να διαβάζει και να γράφει κοινοβουλευτικά έγγραφα, να παρακολουθεί συζητήσεις και να μιλάει στη δική του γλώσσα αναγνωρίζεται ρητά στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.
Όλοι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να μπορούν να διαβάζουν τη νομοθεσία που τους επηρεάζει στη γλώσσα της χώρας τους. Ως συννομοθέτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επίσης καθήκον να διασφαλίζει ότι η γλωσσική ποιότητα όλων των νόμων που θεσπίζει είναι άψογη σε όλες τις επίσημες γλώσσες
Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν το έργο του Κοινοβουλίου, να θέτουν ερωτήματα και να λαμβάνουν απαντήσεις στη δική τους γλώσσα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ(link is external).