Στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι διεμήνυσε στις αγορές και στους επενδυτές ότι δεν πρόκειται να μεταβάλει τον αρχικό σχεδιασμό του και να επισπεύσει τη διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο λήγει φέτος τον Δεκέμβριο.
Η συζήτηση για το μέλλον της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα γίνει το φθινόπωρο. Αλλωστε, βασικό του μέλημα και των λοιπών συνεργατών του είναι να μην πλήξει την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, ούτε να προξενήσει αναταραχή στις αγορές. Συν τοις άλλοις, θέλησε να συγκρατήσει τους επενδυτές και τους χρηματιστές, οι οποίοι με ανυπομονησία στοιχηματίζουν ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα γίνει στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, γι’ αυτό και τις τελευταίες εβδομάδες το ευρώ έχει εκτιναχθεί στα ύψη έναντι του δολαρίου.
Μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας στις 20 Ιουλίου ξεπέρασε τα 1,1622 δολάρια, φθάνοντας σε ρεκόρ διετίας. Η όποια μεταβολή στον όγκο ή και στη διάρκεια των αγορών τίτλων τίθεται στο μικροσκόπιο. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος παίκτης στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε ομόφωνα την απόφαση για να διεξαχθεί η συζήτηση για το μέλλον του QE το φθινόπωρο, ενώ επίσης ομόφωνα επανέλαβε τη δέσμευσή του για την αναγκαιότητα της ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό σημαίνει ότι αν το επιβάλλουν οι οικονομικές συνθήκες, θα αυξηθούν οι αγορές τίτλων. Ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.
«Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων αποτελεί σημαντική συμβολή στην αύξηση μισθών και τιμών», υπογράμμισε. «Ο πληθωρισμός απέχει από τον στόχο μας. Βέβαια, ύστερα από πολύ καιρό, επιτέλους παρατηρούμε σημαντική ανάκαμψη, αλλά πρέπει να δείξουμε υπομονή και σύνεση για να δούμε και τους μισθούς και τις τιμές να προσεγγίζουν τους στόχους μας».
Οπως παρατηρούν ειδικοί αναλυτές, ο «σούπερ Μάριο» δεν δείχνει να βιάζεται για να προχωρήσει στη διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Στέλνει καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή τις τελευταίες εβδομάδες», επισημαίνει ο οικονομολόγος της ΙNG, Κάρστεν Μπρζέσκι. Πάντως, μετά τα σχόλια Ντράγκι, η απόφαση για βαθμιαία αποκλιμάκωση των αγορών τίτλων μετατίθεται μάλλον για τον Οκτώβριο ή και τον Δεκέμβριο.
Η ΕΚΤ επιδιώκει ενδεχομένως να ακολουθήσει το μοντέλο που εφάρμοσε και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Χωρίς να δεσμευθεί πότε θα προχωρήσει στη λήξη του προγράμματος, έκανε μικρές μειώσεις στις αγορές αξιών σε μηνιαία βάση. Με παρόμοιους χειρισμούς από τον Μάριο Ντράγκι, η σταδιακή αναδίπλωση θα μπορούσε να διαρκέσει από έξι μήνες έως και έναν χρόνο. Στελέχη της ΕΚΤ δήλωσαν στο Reuters ότι επιθυμούν να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ήδη έχουν πάρει τις αποφάσεις τους όσον αφορά αυτήν την αναδίπλωση. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της ΕΚΤ είναι η αποσύνδεση ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Η οικονομία ανακάμπτει, θέσεις εργασίας δημιουργούνται, αλλά η αύξηση στους μισθούς είναι αναιμική και αυτό δεν οδηγεί στην άνοδο του πληθωρισμού. Για να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό πλησίον του 2%, χρειάζονται ακόμη αρκετά χρόνια, επισημαίνουν οι ειδικοί αναλυτές, οπότε και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πιθανόν να παραταθεί και πολύ πέραν του 2019.