Μια κυβερνοεπίθεση είναι ικανή να προκαλέσει μεγαλύτερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από μια φυσική καταστροφή, προειδοποιεί η Lloyd’s, ένας από τους παλαιότερους και ισχυρότερους μέχρι σήμερα παίκτες στη διεθνή αγορά ασφαλειών και αντασφαλειών. Το κόστος μιας κυβερνοεπίθεσης μπορεί να υπερβεί τα 120 δισ. δολάρια ή 137 δισ. ευρώ, όσο ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα «Κατρίνα».
Ο τυφώνας «Κατρίνα» ήταν ο πιο καταστρεπτικός στην ιστορία των ΗΠΑ, με τον μεγαλύτερο απολογισμό θυμάτων. Από μια κυβερνοεπίθεση κινδυνεύουν κυρίως ο χρηματοοικονομικός κλάδος, η τεχνολογία, ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η υγεία. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής ασφαλιστική κάλυψη για το ενδεχόμενο κυβερνοεπιθέσεων. Στην περίπτωση, π.χ., μιας επίθεσης σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services), μπορεί να προκληθούν ζημίες 45 δισ. δολαρίων, που δεν θα καλύπτονται από κάποιο ασφαλιστικό συμβόλαιο.
Μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο είναι οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι, παρά οι φυσικές καταστροφές, σχολιάζει η Ιγκα Μπιλ, επικεφαλής της Lloyd’s, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian.
Την ίδια άποψη έχει ο Τρέβορ Μέιγιαρντ, επικεφαλής καινοτομιών στη Lloyd’s και ένας από τους υπευθύνους της έκθεσής της. «Οι κίνδυνοι μεταβάλλονται δραματικά όταν παρεμβάλλεται ο άνθρωπος», σχολιάζει ο κ. Μέιγιαρντ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρομοκρατία και πολιτικούς κινδύνους.
Η έρευνα της Lloyd’s δίνεται στη δημοσιότητα ένα δίμηνο μετά την κυβερνοεπίθεση στα ηλεκτρονικά συστήματα κρατικών φορέων και εταιρειών σε 100 χώρες, από τη Βρετανία μέχρι τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, χωρίς όμως να προκαλούνται μεγάλες ζημίες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν τα συστήματα του ισπανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Telefonica, του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας και του βρετανικού συστήματος υγείας ΝΗS.
Στα μέσα Μαΐου έγιναν 45.000 επιθέσεις σε όλο τον κόσμο από τον ιό ransοmware. Ηταν μια μαζική απόπειρα εξαπάτησης των χρηστών, με την απαίτηση καταβολής μικροποσών.