Η απόφαση του Τόνι Μπλερ για επέμβαση στο Ιράκ το 2003, μαζί με τις ΗΠΑ, δεν παραβίασε κανένα δίκαιο, ούτε το εσωτερικό ούτε το διεθνές και δεν μπορεί να ασκηθεί καμία δίωξη εναντίον του. Αυτό αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο επί της ουσίας απαλλάσσει τον πρώην πρωθυπουργό από οποιαδήποτε δίωξη για εγκλήματα πολέμου εις βάρος του.
Σύμφωνα με δύο ανώτατους δικαστές, τον λόρδο Τόμας του Κάμτζιντ και τον Τζάστις Ούσλι, η απόφαση για επέμβαση στο Ιράκ δεν συνιστά εγκληματική επιθετική ενέργεια και ο πρώην πρωθυπουργός δεν δύναται να διωχθεί.
Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση αυτή έπειτα από προσφυγή του Αμπντουλουαχίντ Αλ-Ραμπάτ, πρώην στρατηγού του ιρακινού στρατού, ο οποίος κατηγορεί τον Τόνι Μπλερ για εγκλήματα πολέμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Βρετανούς δικαστές, η στρατιωτική επέμβαση είναι έγκλημα που εντάχθηκε στο διεθνές δίκαιο πρόσφατα και δεν μπορεί να διωχθεί γι’ αυτό κάποιος αναδρομικά.
Σημείωσαν δε πως δίωξη για την υπόθεση αυτή μπορεί να αποφασίσει μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά σημείωσαν ότι το αδίκημα αυτό δεν περιλαμβ΄’ανεται στο βρετανικό δίκαιο.
Επίσης, με τη δικαστική απόφαση απορρίπτονται και τα επιχειρήματα των διαδηλωτών που τάσσονται κατά του πολέμου, λέγοντας ότι με την επέμβαση στο Ιράκ κατέστη δυνατό να προληφθούν άλλα σοβαρότερα εντός του Ιράκ.
Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, οι δικηγόροι του Αλ-Ραμπάτ τόνιζαν ότι θα ήταν σφάλμα των δικαστών να εμποδίσουν την υπόθεση να εκδικαστεί, ενώ τόνιζαν ότι η πολεμική επίθεση ασφαλώς και περιλαμβάνεται στο βρετανικό δίκαιο.
Επίσης, επικαλούνται τα αποτελέσματα ανεξάρτητης έρευνας σύμφωνα με την οποία η επέμβαση στο Ιράκ δεν ήταν αναγκαία και επισημαίνουν ότι και ο ΟΗΕ απαίτησε τη δίωξη του Τόνι Μπλερ.
Όπως εξήγησαν, σκοπός των νομικών ενεργειών τους είναι ο Τόνι Μπλερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, λόρδος Γκόλντσμιθ, να δώσουν λόγο στη δικαιοσύνη για τα έργα τους.