Αντιμέτωπος με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση τελεί γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου, που βρέθηκε στο επίκεντρο φορολογικών ελέγχων διότι αγόρασε και εξόφλησε το τίμημα, με προσύμφωνο από ιερά μονή ακίνητο, η αντικειμενική αξία του οποίου στην πάροδο των χρόνων και μετά την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου είχε εκτιναχθεί στα ύψη!
Πρόκειται για μια απίθανη υπόθεση, που έχει βάλει τον επιχειρηματία σε περιπέτειες με τις αρχές.
Ο επιχειρηματίας συγκεκριμένα βρέθηκε στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να δικαιολογήσει και να πείσει ότι είχε καταβάλει πράγματι για την αγορά του ακινήτου το τίμημα που προέβλεπε το προσύμφωνο και ότι δεν είχε ουσιαστικά «κρύψει» την διαφορά από την αντικειμενική αξία του ακινήτου όταν υπεγράφη το οριστικό συμβόλαιο, πολλά χρόνια αργότερα.
Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς με απόφασή του τον δικαίωσε στον ισχυρισμό του αυτό αφού έκρινε ότι ορθώς υπολόγισε τον φόρο που κατέβαλε στο Ελληνικό Δημόσιο με βάση το τίμημα που πλήρωσε με την υπογραφή του προσυμφώνου και την αντικειμενική αξία του ακινήτου που ίσχυε τότε.
Οι περιπέτειες του όμως δεν σταμάτησαν εκεί…
Τον Μάρτιο του 2015 κινήθηκε δικογραφία σε βάρος του, μετά από αναφορά της ΔΟΥ Ρόδου, για μη καταβολή χρεών στο δημόσιο ύψους 704.000 ευρώ περίπου, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε η αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Από την έρευνα της αρχής διαπιστώθηκε διακίνηση μέσω τραπεζικών του λογαριασμών σε δύο τράπεζες χρημάτων, που δεν δικαιολογούντο και τα οποία κρίθηκε ότι είχαν «αναμειχθεί» με νόμιμα έσοδά του για να συγκαλυφθεί η προέλευσή τους!
Οι λογαριασμοί του επιχειρηματία δεσμεύθηκαν. Στην πορεία εκδόθηκε η ως άνω απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς και η οφειλή του προς την ΔΟΥ επαναπροσδιορίστηκε από τα 704.000 ευρώ σε 143.000 ευρώ περίπου.
Ο επιχειρηματίας ρύθμισε την οφειλή του αυτή και διατάχθηκε το Ελληνικό Δημόσιο να προβεί σε νέα εκκαθάριση φόρου εισοδήματός του, οικονομικού έτους 2004, λαμβανόμενης ως δαπάνης αγοράς ακινήτου αντί ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, ποσό 235.000 ευρώ περίπου, μειούμενου κατά 122.000 ευρώ.
Φέρεται πλέον την διαφορά αυτή να κατέθεσε στους λογαριασμούς του και να την διακίνησε στο πλαίσιο των επιχειρηματικών και προσωπικών του συναλλαγών και κατηγορείται για… «ξέπλυμα».
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη.