Οι σύμβουλοι και το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα έχουν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν το τίμημα και τα οφέλη, εφόσον δεν επικρατήσουν λογικές τύπου Σκουρλέτη
Η εξέλιξη του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα κρίνει,ως ένα βαθμό και την πορεία του χρηματιστηρίου, κυρίως όσον αφορά στο τίμημα. Διότι, θα αποδειχθεί στην πράξη -όπως και στον διαγωνισμό για τα περιφερειακά αεροδρόμια- ότι, τα περιουσιακά στοιχεία αξίας πωλούνται ακριβά σε μια χώρα που θα διαθέτει προοπτικές, προκειμένου να επενδύσει κανείς μελλοντικά. Εν ολίγοις, με τον διαγωνισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι μόνο μια χρεοκοπημένη χώρα όπου ξεπουλιούνται μόνο τα προβληματικά «κόκκινα» δάνεια, αλλά μια χώρα, όπου αν επενδύσει κανείς σε αξίες θα καταγράφει κέρδη, όταν η οικονομία μετατραπεί σε «κανονική», χωρίς τους φόρους που στραγγαλίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το πρώτο βήμα ήταν άκρως θετικό καθώς προσήλθαν 6 μεγάλα επενδυτικά σχήματα τα οποία για να αποκτήσουν τη διαχείριση του συστήματος φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλλουν μια υπεραξία (premium). Με βάση τις προσφορές, μια κοινοπραξία μετόχων του αγωγού ΤΑP κατέθεσε προσφορά με επικεφαλής την Ιταλική Snam, ενω συμμετέχουν η βελγική Fluxys και η ισπανική Εnagas και η ολλανδική Gasunie. Mια δεύτερη κοινοπραξία, είναι η γαλλική GRTgas και η ρουμανική Transgaz. Προσφορές κατέθεσαν και η αυστραλιανών συμφερόντων Macquarie, η αμερικανική IUServises, η καταριανών συμφερόντων Powerglobe και η Ισπανική Νoroeste. Mόνο τα ονόματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό καταδεικνύουν το ενδιαφέρον για την στρατηγική σημασία του συστήματος διαχείρισης φυσικού αερίου, στην γεωγραφική θέση της Ελλάδας. Οι σύμβουλοι και το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα έχουν την ευκαιρία να μεγιστοποιήσουν το τίμημα και τα οφέλη, εφόσον δεν επικρατήσουν λογικές τύπου Σκουρλέτη (βλέπε διαγωνισμό με την Socar).
Για παράδειγμα, οι μέτοχοι του ΤΑP, όπως λέγεται, ενδέχεται να αναθέσουν στην ελληνική εταιρεία ΔΕΣΦΑ, τη διαχείριση και λειτουργία του αγωγού αυξάνοντας τα έσοδα της ελληνικής εταιρείας. Όσο υψηλότερα κυμανθεί το τίμημα για το ΔΕΣΦΑ, τόσο καλύτερα θα διαμορφωθεί η κατάσταση για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα τίμημα άνω των 400 εκατ. ευρώ, κι αυτό θα κριθεί από τις διασφαλίσεις που θα δοθούν όσον αφορά τα μελλοντικά έσοδα της εταιρείας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα ΕΛ.ΠΕ, καθώς κατέχουν το 35% από το συνολικό 66% που πωλείται, έτσι ένα τίμημα άνω των 400 εκατ. ευρώ, αποτελεί ουσιαστικά μια «ένεση» κεφαλαίων, σε μια κρίσιμη περίοδο. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ σε συνδυασμό με την τρίτη αξιολόγηση θα κρίνει και την πολιτική σταθερότητα. Εαν η σημερινή διακυβέρνηση επιτύχει θα το χρεωθεί θετικά καθώς λίγοι ξένοι επενδυτές αναμένουν ότι, η διακυβέρνηση Τσίπρα – ΑΝΕΛ είναι ικανή να φέρει σε πέρας, ιδιωτικοποιήσεις τύπου ΔΕΣΦΑ. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι, η διακυβέρνηση Τσίπρα έχει ως μοναδικό πρόβλημα -στην 3η αξιολόγηση– τις σημαντικές περικοπές σε αναπήρους. (sic) Οι απαντήσεις για την ικανότητα πώλησης, αλλά και για την 3η αξιολόγηση θα δοθούν σύντομα, ξεκαθαρίζοντας τοπίο σε μια ασθενική οικονομία που περιμένει να ανακάμψει μετρώντας τις αποδείξεις από τον τουρισμό.