Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των δικαστικών και αστυνομικών αρχών της Γαλλίας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές και εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους γαλλικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα. Η εισαγγελία του Παρισιού απηύθυνε, μέσω επίσημων καναλιών επικοινωνίας, ερωτήματα προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ζητώντας να ενημερωθεί για τα ευρήματα των ερευνών που διεξάγει η Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στην Εισαγγελία της Αθήνας έφτασαν τον Μάιο τρία επίσημα αιτήματα δικαστικής συνδρομής. Το πρώτο αφορά την επίθεση με χειροβομβίδα στην είσοδο της γαλλικής πρεσβείας, τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου. Το δεύτερο, τον εμπρησμό της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής και του Γαλλικού Ινστιτούτου, τον Φεβρουάριο του 2017. Το τρίτο και τελευταίο αίτημα αφορά την αποστολή από την Ελλάδα δέματος-βόμβα στο γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, τον Μάρτιο. Διαβιβάστηκαν όλα μέσω επίσημων διαύλων συνεργασίας στο Γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία και την αποστολή δέματος-βόμβα στο ΔΝΤ στο Παρίσι ερευνά η Αντιτρομοκρατική και μάλιστα στελέχη της υπηρεσίας φέρονται να έχουν ατύπως ενημερωθεί για το ζωηρό ενδιαφέρον των Γάλλων εισαγγελέων σχετικά με την πορεία των ερευνών. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχουν αποσταλεί στο Παρίσι αντίγραφα των φακέλων της έρευνας, κάτι που θα συμβεί εφόσον προκύψουν συγκεκριμένα, αξιοποιήσιμα ευρήματα.
Η έρευνα αντιθέτως για την εμπρηστική επίθεση στην Αρχαιολογική Σχολή και στο Ινστιτούτο ανετέθη όχι στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία αλλά στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Μάλιστα, αστυνομικοί της υπηρεσίας ολοκλήρωσαν πρόσφατα την έρευνα για το περιστατικό και υπέβαλαν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Σύμφωνα, πάντως, με αστυνομική πηγή, η προανάκριση δεν οδήγησε στην ταυτοποίηση δραστών και η δικογραφία που υπεβλήθη αφορά «άγνωστους δράστες».
Η επίθεση
Η επίθεση στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας έγινε στις 5 π.μ. της 10ης Νοεμβρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό στα πόδια του αστυνομικού-σκοπού, που βρισκόταν σε κουβούκλιο στην είσοδο της πρεσβείας, επί της οδού Βασ. Σοφίας. Την επομένη του χτυπήματος, οι γαλλικές αρχές είχαν ενεργοποιήσει διαδικασίες «έκτακτης ανάγκης», αντίστοιχες με εκείνες που είχαν τεθεί σε ισχύ έπειτα από αιματηρά χτυπήματα από ισλαμιστές τρομοκράτες στο Παρίσι.
Διετάχθη η διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και ουσιαστικά ζητήθηκε από τις ελληνικές διωκτικές και ανακριτικές αρχές να κοινοποιούν άμεσα στη Γαλλία τα αποτελέσματα των ερευνών για την υπόθεση.
Την ευθύνη της επίθεσης είχε αναλάβει η «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας» με προκήρυξη στο Indymedia. Στο κείμενο υπήρχαν αναφορές για τις επιχειρήσεις της γαλλικής αστυνομίας στον καταυλισμό μεταναστών του Καλαί, καθώς και για την υπόθεση του Λιβανέζου Ζορζ Ιμπραήμ Αμπντάλα που κρατείται (από το 1984) στις γαλλικές φυλακές για δύο δολοφονίες αξιωματούχων των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Η ίδια οργάνωση έχει επιτεθεί με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Μεξικού (Ιούλιος 2016), τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (Μάιος 2014) και την κλούβα των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη, τον Ιανουάριο του 2017.
Ο εμπρησμός
Η εμπρηστική επίθεση στην Αρχαιολογική Σχολή και στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στην Αθήνα έγινε στις 4 τα ξημερώματα της 27ης Φεβρουαρίου. Οι δράστες εισήλθαν στο προαύλιο από ανασφάλιστη πόρτα, πυρπόλησαν δύο Ι.Χ. στον περίβολο και προσπάθησαν να πυρπολήσουν τα γραφεία του ισογείου, δίχως να τα καταφέρουν. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι «Πυρήνες Αμεσης Επίθεσης», συσχετίζοντας την επίθεση με την «υπόθεση Τεό», την κακοποίηση από Γάλλους αστυνομικούς ενός 22χρονου Γάλλου, στο προάστιο Aulnay-sous-Bois του Παρισιού, στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο φάκελος-βόμβα εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ το πρωί της 16ης Μαρτίου. Είχε ταχυδρομηθεί μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα από την Αθήνα και είχε ως παραλήπτη τον διευθυντή ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου. Οι Γάλλοι αστυνομικοί είχαν στείλει στους Ελληνες συναδέλφους τους φωτογραφίες του μηχανισμού, προκειμένου να ελεγχθεί εάν επρόκειτο για δέμα όμοιο με εκείνο που ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν στείλει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Αίτημα και από τους Γερμανούς
Παρόμοιο αίτημα δικαστικής συνδρομής έχουν αποστείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και οι Γερμανοί. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες ζητούν να ενημερωθούν για την πορεία της έρευνας που αφορά την επίθεση με καλάσνικοφ στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, το 2013. Οπως και στην περίπτωση της Γαλλίας, το αίτημα συνδρομής έφτασε στο Γραφείο Διεθνών Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Αθηνών. Για το γερμανικό ενδιαφέρον φέρεται να έχει ατύπως ενημερωθεί και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που έχει, εξάλλου, την ευθύνη της έρευνας. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς αντίγραφο του φακέλου της έρευνας πρόκειται να σταλεί στη Γερμανία. Η επίθεση στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2013 και την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξή της η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών». Η ίδια οργάνωση τον Νοέμβριο του 2015 είχε πραγματοποιήσει βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ και τον Δεκέμβριο του 2014 είχε επιτεθεί με καλάσνικοφ στην πρεσβεία του Ισραήλ. Πιο πρόσφατα, είχε αναλάβει την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα και της απόπειρας εναντίον του υπουργείου Εργασίας.