Ζητεί παραπομπή σε δίκη για 18 άτομα με πρότασή του προς το συμβούλιο Εφετών
Να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος, Μιχάλης Χριστοφοράκος, προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας σχετικά με την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I, ζητεί με πρότασή του προς το συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλιος Κωσταρέλλος.
Η συγκεκριμένη πρόταση του εισαγγελικού λειτουργού έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή που είχε ο ίδιος καταθέσει τον Μάρτιο του 2016 ζητώντας, τότε, την απαλλαγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου όχι μόνο για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλά και για το αδίκημα της απάτης.
Σύμφωνα με την νέα πρόταση του κ. Κωσταρέλου (1464/17) ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens θα πρέπει να δικαστεί για ενεργητική δωροδοκία καθώς προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του C4I. Να σημειωθεί, πως η Ελλάδα είχε προμηθευτεί το συγκεκριμένο σύστημα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens.
Σε ό,τι αφορά στην κατηγορία της απάτης, ο εισαγγελέας πάντως, επιμένει όπως και στην αρχική του πρόταση και ζητεί να μην απαγγελθεί κατηγορία για το αδίκημα αυτό τόσο σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου όσο και του πρώην στελέχους της Siemens Διον. Δενδρινού. Επίσης, ζητεί οι δυο κατηγορούμενοι να μην δικαστούν ούτε για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ούτε όμως και για ηθική αυτουργία σε απιστία σε βάρος του δημοσίου. Απαλλαγή από το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία ζητεί ο εισαγγελέας και για τα στελέχη της Siemens Grant Lawrsnce Clark, Russell Michael Maghew για το ίδιο αδίκημα.
Επιπλέον, για τον Μιχ. Χριστοφοράκο, κ. Κωσταρέλος ζητεί καταργηθούν τα δύο εντάλματα σύλληψης, που είχαν εκδοθεί εις βάρος του, το 2009 και «πάταγαν» νομικά στην κατηγορία της απάτης που του είχε απαγγελθεί. Σύμφωνα με την πρότασή του, θα πρέπει ωστόσο να διατηρηθεί η ισχύς νέου εντάλματος σύλληψης για τον Μιχάλη Χριστοφοράκο αλλά και για τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.
Ακόμη, ο εισαγγελέας ζητεί με την πρότασή του να αρθεί η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που είχε επιβληθεί στον Διονύση Δενδρινό και να αντικατασταθούν οι περιοριστικοί όροι με εγγύηση 250.000 ευρώ, όπως και στους Grant Lawrsnce Clark και Russell Michael Maghew.
Ο κ. Κωσταρέλος προτείνει να μην απαγγελθεί κατηγορία κατά των Ελευθέριου Λώλου, Γεράσιμου Βασιλάτου, Παναγιώτη Αναστόπουλουυ, Ιωάννη Πετρόπουλου και Παναγιωτη Μέρτη για απιστία σε βάρος του δημοσίου, παθητική δωροδοκία και σύσταση εγκληματικής οργάνωση.
Τέλος, ζητεί να απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα στους Γεωργιο Καραμανη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο, Παναγιωτη Μέρτη
Αναλυτικά, ο εισαγγελέας Εφετών ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη για επιμέρους αδικήματα συνολικά 18 άτομα. Πρόκειται για τους:
1.Μιχάλη Χριστοφοράκο,
2. Michael Kutshenreufpr ,
3. Reinhard Siekacek,
4.Διονύση Δενδρινό,
5. Grant Lawrsnce Clark,
6.Russell Michael Maghew,
7.Αλέξανδρο Λέτσα,
8. Γιωργο Καλδή,
9. Σάββα Γιαννακάκη,
10. Αθανάσιο Ράμμο,
11. Βασίλειο Τυρογαλά,
12. Γεώργιο Καραμάνη,
13. Εμμανουήλ Βαρδάκη,
14. Ελευθέριο Λώλο,
15.Γεράσιμο Βασιλάτο,
16.Παναγιώτη Αναστόπουλο,
17.Ιωάννη Πετρόπουλο,
18. Παναγιωτη Μέρτη,
Η αρχική πρόταση
Με την αρχική του πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί τον Μάρτιο του 2016 στο δικαστικό συμβούλιο, ο κ. Κωσταρέλος είχε ζητήσει να απαλλαγεί ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας.
Σύμφωνα με το τότε σκεπτικό του εισαγγελικού λειτουργού ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε ποτέ κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ!
Ωστόσο, με την αρχική πρόταση του κ. Κωσταρέλου είχε διαφωνήσει το συμβούλιο Εφετών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens δεν είχε ποτέ εμφανιστεί ενώπιον των ελληνικών αρχών να απολογηθεί και έχει διαφύγει στη Γερμανία, όπου και κυκλοφορεί ελεύθερος.