Η ανατίμηση του ευρώ κατά περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους οδηγεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές να δουν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης με πιο θετική ματιά, ακριβώς τη στιγμή που η ΕΚΤ σχεδιάζει να περιορίσει την ποσοτική χαλάρωση. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξάνονται σταθερά από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, όταν είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν εικασίες περί μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ. Οι επενδυτές ανησυχούσαν πως ο περιορισμός των αγορών ομολόγων θα οδηγούσε σε άνοδο των αποδόσεων.
Ωστόσο, χάρη στην ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, ορισμένοι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να μπουν ξανά στην αγορά. Υποστηρίζουν πως περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ θα μπορούσε να καθυστερήσει τα σχέδια της ΕΚΤ να άρει τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας και να καταστήσει πιο ελκυστικά τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, χάρη στον συνδυασμό κερδών από το ισχυρό ευρώ και υποστήριξης από την κεντρική τράπεζα. «Κυρίως εξαιτίας της ανατίμησης του ευρώ δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να διακρατούμε ομόλογα μικρότερης χρονικής διάρκειας, οπότε αλλάξαμε τη στάση μας τον Ιούνιο», λέει ο Πάτρικ Μπέιρμπ, επικεφαλής κρατικών ομολόγων στην BNP Paribas Asset Management. Ο διαχειριστής κεφαλαίων, με κεφάλαια υπό διαχείριση 566 δισ. ευρώ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης και άλλαξε τη στάση του από «αρνητική» σε «ουδέτερη» σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.
Οι επενδυτές τείνουν να αγοράζουν ομόλογα με μεγαλύτερη περίοδο ωρίμανσης, όταν προβλέπουν ότι τα επιτόκια δανεισμού θα υποχωρήσουν ή ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο για μεγάλη χρονική περίοδο. Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά περίπου 12% από την αρχή του έτους έναντι του δολαρίου και είναι το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναπτυγμένων οικονομιών, με τα περισσότερα κέρδη να καταγράφονται το τελευταίο τρίμηνο. Το ισχυρότερο ευρώ οδηγεί σε πτώση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών και συνεπώς οδηγεί σε υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη τη λήψη απόφασης για σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, κάτι που είναι ενθαρρυντικό για όσους επενδύουν σε ομόλογα. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως κάθε ανατίμηση του ευρώ κατά 1% έναντι καλαθιού σημαντικών ξένων νομισμάτων οδηγεί σε υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 0,3% με 0,5%. Η απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχει υποχωρήσει κατά 20 μονάδες βάσης, στο 0,4%, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς ενισχυόταν η ανοδική πορεία του ευρώ. Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου τους τελευταίους μήνες θα οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, επισημαίνει ο Μπρένταν Λάρντνερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη State Street Global Advisor. Στις 27 Ιουνίου, ο πρόεδρος τη ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αλλάξει η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, πυροδοτώντας εικασίες ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει το QE έως τα τέλη του έτους και ότι θα αύξανε τα επιτόκια δύο φορές εντός του 2018.
Ωστόσο, η ταχεία ανατίμηση του ευρώ οδηγεί σε διάψευση αυτών των προσδοκιών, ειδικότερα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούλιο, οπότε έγινε σαφές πως οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ανησυχούν για ενδεχόμενη υπερβολική ανατίμηση του ευρώ. «Αν δούμε ταχεία ανατίμηση στην περιοχή του 1,20-1,22 έναντι του δολαρίου, θα ήμασταν ακόμα πιο βέβαιοι πως πρέπει να επενδύσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια, πιθανότατα στην περιοχή των δεκαετών ομολόγων», λέει ο κ. Λάρντνερ.