Η επιδίωξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεταρρυθμίσει ριζικά την Ευρωζώνη έχει συναντήσει ισχυρή αντίσταση στο Βερολίνο, παρά τα θετικά σημάδια που στέλνει δημοσίως η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή Μακρόν, υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι εξακολουθούν να περιμένουν από το Παρίσι προτάσεις για να γεφυρωθεί το κενό μεταξύ της επιθυμίας της Γαλλίας να αναλαμβάνονται από κοινού τα βάρη και της επιμονής της Γερμανίας ότι τα ίδια τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για τα οικονομικά τους προβλήματα. «Υπάρχει νέα δυναμική με τον Μακρόν, ωστόσο μέχρι τώρα οι ιδέες είναι οι ίδιες που ακούμε από το Παρίσι επί χρόνια», λέει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. «Δεν έχουμε προοδεύσει καθόλου. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς πού βρίσκεται το κοινό έδαφος», προσθέτει ένας δεύτερος. Η κρίση των προηγούμενων ετών σχεδόν διέλυσε την Ευρωζώνη, αποκαλύπτοντας μεγάλα λάθη στην αρχιτεκτονική της Ευρώπης και η εμφάνιση νέων προκλήσεων (από το Brexit μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ) έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να παρακολουθούν στενά κατά πόσον μπορούν η Γερμανία και η Γαλλία (παραδοσιακά, οι κινητήριες δυνάμεις της Ε.Ε.) να αναζωογονήσουν την προβληματική τους σχέση και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη προς την Ευρωζώνη. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Μακρόν είχε μιλήσει για πραγματοποίηση άλματος στην ευρωπαϊκή συνεργασία, μέσω της ενίσχυσης της δημοσιονομικής ένωσης και πιέζει για τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών και Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, αλλά και ξεχωριστού προϋπολογισμού με εκατοντάδες δισ. ευρώ που θα προέρχονται από φορολογικά έσοδα των κρατών-μελών.
Η κ. Μέρκελ, αν και έχει υποστηρίξει την ιδέα περί προϋπολογισμού, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να προικοδοτηθεί με τόσο μεγάλο ποσό και προχθές μίλησε για «μικρές συνεισφορές». Τόσο η γερμανική όσο και η γαλλική πλευρά ομολογούν ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν έστω σε ένα γενικό σχέδιο προτού αρχίσουν στο Βερολίνο οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης. Ιδανικά θα μπορούσε να διεξαχθεί διμερής σύνοδος για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης στις αρχές Οκτωβρίου και να ακολουθήσει η παρουσίαση των αρχικών ιδεών στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. Μάλιστα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει σημαντικό χρονικό περιθώριο, προτού δηλαδή εισέλθουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. Προς το παρόν, η πιο συγκεκριμένη πρόταση που έχει κατατεθεί είναι αυτή του κ. Σόιμπλε για τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Η κ. Μέρκελ υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε, ωστόσο το Παρίσι τη βλέπει καχύποπτα, ως προσπάθεια του Βερολίνου να υπονομεύσει την πιο φιλόδοξη ιδέα δημιουργίας προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Σύμβουλοι του Μακρόν υποστηρίζουν ότι επικεφαλής του ESM είναι ένας Γερμανός, ότι το σώμα είναι διακυβερνητικό, όπου η Γερμανία διαθέτει de facto βέτο και ότι η πρόταση Σόιμπλε θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφαιρώντας της την ευθύνη για την επίβλεψη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Τον περασμένο Μάιο δύο οικονομολόγοι που είχαν συνεργαστεί με τον κ. Μακρόν στο παρελθόν είχαν χαρακτηρίσει ως «αδιέξοδη» την πρόταση Σόιμπλε. Τέσσερις μήνες αργότερα, στενός σύμβουλος του Μακρόν λέει πως «δεν συγκαταλεγόμαστε σε όσους θεωρούν παράλογη» την πρόταση Σόιμπλε, περιγράφοντάς την ως πιθανό «πρώτο βήμα». Στο Βερολίνο δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση για σημαντικές παραχωρήσεις προς τον Μακρόν. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει περιορίσει το αίσθημα του κατεπείγοντος, ενώ στο κόμμα της κ. Μέρκελ γνωρίζουν πως θα έχουν ακόμη μικρότερο περιθώριο κινήσεων αν σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.