Η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι πιο αυστηρή στη χορήγηση δημοσιονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, εάν σε αυτή βρίσκονται και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, ένας παραδοσιακός σύμμαχος του κόμματος της Angela Merkel, όπως τόνισε ο πρόεδρός τους.
Ο Christian Lindner, 38 ετών, προσπαθεί να οδηγήσει το FDP πίσω στη βουλή μετά από απουσία τεσσάρων ετών, επιστρέφοντας στη Bundestag ένα κόμμα που είναι εναντίον των διασώσεων για την Ελλάδα και που δηλώνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να τραβήξει τις δικές της γραμμές στην άμμο σε ό,τι αφορά τη σχέση της με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα λύσουν τα προβλήματα της ΕΕ με το να αυξάνουν το χρέος, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
“Η δική μου εντύπωση είναι ότι η Merkel έχει ήδη συμφωνήσει με τον Macron να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές χρημάτων και μεταβιβάσεων στην Ευρώπη για μετά από τις εκλογές της Γερμανίας”, δήλωσε.
Αντιθέτως, το FDP επιμένει ότι “οι χώρες του ευρώ πρέπει να είναι υπεύθυνες για τη δική τους δημοσιονομική πολιτική”.
Ενώ το FDP έχει ιδεολογικές συγγένειες με τους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου, ο Lindner δήλωσε ότι οι διαφορές στην πολιτική είναι ευρύτερες από ό,τι στο παρελθόν, καθώς και ότι η σύμπραξη δεν είναι ένα σίγουρη αν “βγαίνουν” οι αριθμοί στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Μία αιτία σύγκρουσης θα είναι η επιμονή του FDP ότι η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα θα πρέπει να συνδεθεί με την αποχώρηση της χώρας από την ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο μέλος της ΕΕ, σε μια ιδέα που η Merkel έχει απορρίψει κατηγορηματικά.
“Εάν υπάρξει περικοπή χρέους για την Ελλάδα, όπως προτείνει το ΔΝΤ, τότε θα πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι για να λύσουμε τελικά το πρόβλημα. Η Ελλάδα θα δεχθεί μείωση χρέους, θα χαθούν τα λεφτά, αλλά για αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, να αποκτήσει δικό της νόμισμα το οποίο μπορεί να υποτιμήσει και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στον τουρισμό”, δήλωσε ο Lindner.
Το FDP το 2009 έλαβε ποσοστό 14,6% στις εκλογές και σχημάτισε με τη Merkel κυβέρνηση, και να βγει από την βουλή τέσσερα χρόνια μετά καθώς απέτυχε να επιβάλει την ατζέντα του με φοροαπαλλαγές και την πολεμική εναντίον των διασώσεων για την Ελλάδα.
Αυτή τη φορά το FDP ζητάει φοροαπαλλαγές 30 δισ. ευρώ, το διπλάσιο ποσό από αυτό που προτείνουν οι Merkel και Schaeuble.