Αφού «τύπωσαν» σχεδόν 15 τρισ. δολάρια, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε «συρρίκνωση» των ισολογισμών, το αποκαλούμενο και «global tapering»
Μετά από μια 10ετία που οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες «τύπωσαν» σχεδόν 15 τρισ. δολάρια νέο χρήμα, η πίστωση στις παγκόσμιες αγορές αρχίζει να μειώνεται, ενώ η νομισματική πολιτική μεταβάλλεται καθώς αναζητείται διέξοδος από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Για τη Citigroup όμως ήρθε πλέον η ώρα οι κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τις αγορές ενεργητικών κατά 100 δισ. ευρώ μηνιαίως προς το απόλυτο μηδέν μέχρι το τέλος του 2018, συρρικνώνοντας έτσι δραματικά τους ισολογισμούς τους.
Εχουμε να κάνουμε δηλαδή με μία «παγκόσμια συρρίκνωση» των ισολογισμών, ένα «global tapering», όπως αποκαλείται στη γλώσσα των αγορών.
Ηδη η ΕΚΤ αλλά και οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Αγγλίας έχουν μειώσει τις αγορές τους, ενώ αναμένεται στις 20 Σεπτεμβρίου η Fed να ανακοινώσει τη σταδιακή μείωση του ισολογισμού της, αρχικά κατά 10 δισ. δολάρια τον μήνα και 50 δισ. δολάρια τον μήνα ως το δ’ τρίμηνο του 2018.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τις αλλαγές στη νομισματική της πολιτική στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, αν και υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης μέχρι τη 14η Δεκεμβρίου.
Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα ανακοινώσει ή τη μείωση των μηνιαίων αγορών σταδιακά από τα 60 στα 40 δισ. ευρώ και στα 20 δισ. ευρώ αργότερα για να ολοκληρωθούν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 ή ότι το επόμενο έτος θα λάβουν συνολικές αγορές 150 δισ. ευρώ προτού το QE φθάσει στο τέλος του.
Ο κύριος κίνδυνος από το tapering αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιδράσουν αρνητικά στη νομισματική αυστηρότητα. Η μείωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών όσο σταδιακή και αν είναι αναμένεται να αποτελέσει βασικό ζήτημα για τις αγορές οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.
Σε υψηλό 2,5 ετών το ευρώ
Σε υψηλό 2,5 ετών βρέθηκε η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου το τελευταίο διάστημα, κινούμενη κοντά στην περιοχή του 1,20 (μέσος όρος από το 2010), απόρροια της ανάκαμψης της ευρωζώνης.
Το ευρώ ενισχύθηκε και από την απουσία αναφοράς για τη δύναμή του από τον Μάριο Ντράγκι στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, αν και οι αγορές δεν αποκλείουν μία δήλωσή του στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την εβδομάδα αυτή. Το ισχυρό ευρώ καθυστερεί τη διαδικασία ολοκλήρωσης του QE. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα 66 οικονομολόγων σε σχετική δημοσκόπηση του Reuters είπαν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αλλαγές στην πολιτική της τον Οκτώβριο. Θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέραν του Δεκεμβρίου μειώνοντας όμως το ύψος των μηνιαίων αγορών, ενώ το QE θα τερματιστεί στα τέλη του 2018.