Απάντηση έδωσε η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της κου Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε την ανάγκη “να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά την συνολική κατεύθυνση της πορείας” προς την εμβάθυνση αυτή. Ειδικότερα, για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων υπενθύμισε πως “η πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 και οι διαπραγματεύσεις με τους συννομοθέτες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη”. “Αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν, όσον αφορά την πρόταση αυτή – ιδανικά έως το 2019 – ώστε να έχει τεθεί σε εφαρμογή και να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2025”, είπε, απαντώντας στην σχετική ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρώτησε επίσης την Κομισιόν πώς σχεδιάζει “να αυξήσει τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup”.
Επ’ αυτού ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε πως ρυθμίσεις όπως αυτές που περιγράφονται σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής -λ. χ. η αλληλεγγύηση μεταξύ κρατών-μελών ή ο επιμερισμός του κινδύνου- “θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω στα άλλα όργανα και οργανισμούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζώνη του ευρώ ή εξ ονόματος αυτής, αρχής γενομένης από το Eurogroup, της οποίας τα μέλη θα παρέμεναν επίσης υπόλογα στα εθνικά τους κοινοβούλια”.
Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Τα επόμενα βήματα της Νομισματικής Ένωσης
Στις 31 Μαίου 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε αυτή την έκθεση αναλύονται τα επόμενα βήματα της ΕΕ που σχεδιάζονται σε μία σειρά από τομείς.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι ευθύνες, η αλληλεγγύη, η μείωση και ο επιμερισμός του κινδύνου, είναι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν τα κράτη μέλη όσον αφορά τόσο την νομισματική ένωση όσο και την τραπεζική ένωση. Με δεδομένο ότι τα σενάρια πολλών ταχυτήτων τα οποία περιλαμβάνονται στην Λευκή Βίβλο, θέτουν υπό συζήτηση τους στόχους της Έκθεσης των 5 Προέδρων, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Ποια μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι προτάσεις της, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων, θα υλοποιηθεί, σύμφωνα πάντα και με τους στόχους της πρόσφατης έκθεσής της;
Δεδομένου ότι στην έκθεση αναφέρεται πως η διαδικασία λήψης των αποφάσεων πρέπει να καταστεί διαφανέστερα και δημοκρατικά υπόλογη, πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να αυξήσει τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup;
Απάντηση του Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις
εξ ονόματος της Επιτροπής
(31.8.2017)
Το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής σχετικά με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) παρουσιάζει μια σειρά μέτρων και επιλογών με σκοπό την ανάπτυξη ενός σαφούς οράματος για την εμβάθυνση της ΟΝΕ έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω έγγραφο αποτελεί πρόσκληση για τα κράτη μέλη και τους εμπλεκόμενους φορείς να συζητήσουν και να συμφωνήσουν σχετικά με τα στοιχεία που, κατά την άποψή τους, θα είναι πιο χρήσιμα στο ενιαίο νόμισμά μας με την πάροδο του χρόνου, πέρα από την πλήρη αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων θεσμικών οργάνων και κανόνων. Δεδομένων των διαφορετικών απόψεων σχετικά με ορισμένα από τα θέματα αυτά, είναι καταρχάς σημαντικό να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά την συνολική κατεύθυνση της πορείας.
Η πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015, και οι διαπραγματεύσεις με τους συννομοθέτες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη. Αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν, όσον αφορά την πρόταση αυτή – ιδανικά έως το 2019 – ώστε να έχει τεθεί σε εφαρμογή και να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2025.
Η Επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει πολύ αποτελεσματικό τακτικό διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα θέματα της ζώνης του ευρώ. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο προβληματισμού σχετικά με την ΟΝΕ, οι πρακτικές αυτές θα μπορούσαν να επισημοποιηθούν από τα δύο θεσμικά όργανα πριν από το τέλος του 2018. Οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω στα άλλα όργανα και οργανισμούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζώνη του ευρώ ή εξ ονόματος αυτής, αρχής γενομένης από το Eurogroup, της οποίας τα μέλη θα παρέμεναν επίσης υπόλογα στα εθνικά τους κοινοβούλια.