Η διοίκηση της ΕΚΤ σήμερα θα αποφύγει κάθε είδους αναφορά που θα μπορούσε να επηρεάσει ανοδικά την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.
Αυτή θα είναι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που διατηρούν πρόσβαση στο περιβάλλον της διοίκησης της ΕΚΤ, η μεγαλύτερη “έγνοια” του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ντράγκι στις σημερινές δηλώσεις του μετά την λήξη του Συμβουλίου.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι “θα έχει αναμφίβολα προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στην διάρκεια της συνεδρίασης για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ”, όσον αφορά τις προσαρμογές που θα πρέπει να γίνουν στην πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και στο πως και πότε θα πρέπει να αρχίσει ο σταδιακός περιορισμός του QE.
Οι πιέσεις της Bundesbank έχει αυξηθεί κατακόρυφα προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά “η παροχή οποιασδήποτε ένδειξης στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ”, το οποίο έχει ανατιμηθεί κατά 7% τους τελευταίους έξι μήνες, πράγμα που “κανείς δεν επιθυμεί να συνεχισθεί αυτή την στιγμή…”.
Σε κάθε περίπτωση οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ έχουν από χθές βράδυ στην διάθεσή τους όλα τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως επίσης και την εξελιξη των τιμών (ΔΤΚ) και τα μηνύματα που παίρνουν είναι αντιφατικά.
Οι δείκτες οικονομικής ανάκαμψης παρά την αντίμηση του ευρώ για το 2017, δεν φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά και η πρόβλεψη για το ΑΕΠ δεν αναμένεται να αλλάξει από την συνεδρίαση του Συμβούλιου της ΕΚΤ.
Αντίθετα ο δείκτης τιμών είναι πολύ πιθανό ότι θα επηρεασθεί και θα κινηθεί αρνητικά για το 2018 και το 2019.
Εκείνο όμως που φαίνεται να αποτελεί την βασικότερη “έγνοια” της πλειοψηφίας των κεντρικών τραπεζιτών του Συμβουλίου είναι αφενός η πορεία της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος και αφετέρου η εποπτεία της εξέλιξης των δεικτών “κοκκινων δανείων” στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Για το πρώτο θα αποφευχθεί κάθε κίνηση ή δήλωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμησή του.
Για το δεύτερο, τα “κόκκινα δάνεια”, τα νέα είναι επίσης αντιφατικά.
Στις οικονομίες που η προοπτική της ανάκαμψης συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα η βελτίωση των δεικτών εκκθάρισης “κόκκινων δανείων” στους ισολογισμούς των τραπεζών …καρκινοβατεί.
Και αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, φαίνεται οτι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ δεν αφορά μόνο χώρες του ευρωπαϊκού νότου ή υπερχρεωμένες όπως η Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο τις διεργασίες που αφορούν στην προσαρμογή της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης και του QE. Και αυτό γιατί μια αναστροφή στην πορεία του κόστους του χρήματος στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσσιδωτές αντιδράσεις των οποίων οι συνέπειες δεν μπορούν να συνεκτιμηθούν με επάρκεια…