«Αυτά τα κέρδη πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Μπορεί μεν να είναι νόμιμο να ωφελείται οικονομικά η Γερμανία από την ελληνική κρίση, αλλά αυτό δεν είναι νόμιμο από ηθική άποψη και βάσει της αρχής της αλληλεγγύης», δηλώνει ο Κίντλερ στο ίδιο άρθρο, που δημοσιεύεται κατά την ημέρα που ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν —ο οποίος υπενθυμίζεται έχει ταχθεί υπέρ της αμοιβαιοποίησης (και) του ελληνικού χρέους— επισκέπτεται την Αθήνα.
Η Liberation διαπιστώνει πως «η όποια συζήτηση για την κρίση του ελληνική χρέους απουσιάζει εντελώς από τη γερμανική προεκλογική εκστρατεία και δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν προτίθεται να θέσει με πιο συγκεκριμένο τρόπο τις προτάσεις του για μία μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, παρά μόνον μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου. Οποιαδήποτε προσπάθεια να θιγεί έστω και μόνο η ιδέα της αμοιβαιοποίησης του Ευρωπαϊκού χρέους αυτόματα προκαλεί την ιδιαίτερα επιθετική εκστρατεία από μέρους της λαϊκής εφημερίδας Bild Zeitung, η οποία είχε προτείνει στους Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους για να λύσουν το πρόβλημά τους του χρέους».
«Στο πλαίσιο αυτό, ένα δημοσίευμα στην «καρδιά» του καλοκαιριού που παρουσίαζε μια εύγλωττη εικόνα της κατάστασης, σχεδόν πέρασε απαρατήρητο στη Γερμανία: στα μέσα Ιουλίου το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών αναγνώριζε πως η ελληνική κρίση αποτελεί μία λίαν προσοδοφόρα επιχείρηση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Γερμανίας. Ερωτηθέν από τους Πράσινους, στο πλαίσιο των επερωτήσεων της αντιπολίτευσης για το κυβερνητικό έργο, το Υπουργείο Οικονομικών αποκάλυψε ότι από το 2010 ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει κερδίσει 1,34 δισεκ. ευρώ από τόκους που πληρώνει η Αθήνα για τις πιστώσεις που της χορήγησε η Γερμανία. Μόνον το δάνειο που χορήγησε η δημόσια τράπεζα KfW έδωσε τόκους ύψους 393 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά δε, τους τόκους που εισέπραξε η Γερμανία για το ποσοστό που της αναλογούν από το δάνειο που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ελλάδα ανέρχονται στα 955 εκατ. ευρώ από το 2015, γράφει η εφημερίδα.
Όπως όμως γράφει η Libeation, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίζεται ελάχιστα συμβιβαστικός προς τους Έλληνες, αναμένεται να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του εάν το κόμμα CDU της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ επικρατήσει στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Μια είδηση, η οποία ποσώς θα διευκόλυνε τον ήδη τεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών».
«Αυτό είναι το πρώτο νέο για την προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία που θα πρέπει να κρατήσουν κατά νού οι Έλληνες: ότι ο 75χρονος Σόιμπλε, με θητεία στην Μπούντεσταγκ από το 1972 και αδιαφιλονίκητος υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ θα παραμείνει στο Υπουργείο για ακόμη μία θητεία. Όσον αφορά το κόμμα του, οι δημοσκοπήσεις το θέλουν μακράν το επικρατέστερο για τη νίκη, με ποσοστό 38%», επισημαίνει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στο Βερολίνο, Ναταλί Βερσιέ.
Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει πως «ο Σόιμπλε αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» για τους Έλληνες. Οι αψιμαχίες του με τον Γιάννη Βαρουφάκη, πρώην υπουργό Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα έχουν μείνει ιστορικές. Καθισμένος πάνω σε έναν πραγματικό θησαυρό —των 24 δισ. ευρώ του πλεονάσματος στον γερμανικό προϋπολογισμό μόνον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 και με τα μάτια στραμμένα στις δημογραφικές αλλαγές, που αναμένεται να αποδυναμώσουν για τις μελλοντικές γενιές το απόθεμα των κοινωνικών προϋπολογισμών, ο Υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ προβάλλει αντίσταση σε κάθε προσπάθεια εισαγωγής μιας δόσης αλληλεγγύης στη ζώνη του ευρώ».
Το δε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που έχει δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, αποφεύγει από την πλευρά του να αντιμετωπίσει με ζέση το ζήτημα ήδη από την άνοιξη, φοβούμενο μήπως κάτι τέτοιο προσφέρει ακόμη ένα πλεονέκτημα στο ακροδεξιό κόμμα των Εναλλακτικών για τη Γερμανία (AfD), το οποίο είχε ιδρυθεί το 2013 έχοντας καταστατική αρχή ακριβώς την αντίθεση στα σχέδια διάσωσης του ευρώ και ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τις θέσεις κατά της μετανάστευσης.
Το ακροδεξιό κόμμα ήδη πιστώνεται από τις δημοσκοπήσεις με ποσοστό που αγγίζει το 10% της πρόθεσης ψήφου και πιθανολογείται ότι θα μπορούσε να γίνει και η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας στις 24 Σεπτεμβρίου», καταλήγει το δημοσίευμα της Liberation.