Νομοθέτηση “δικαστικής αποζημίωσης” για τις περιπέτειες του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου με έναν αστερίσκο όμως που αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά, είναι αυτή στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση υπό τις πιέσεις των δανειστών οι οποίοι έχουν αναγάγει την υπόθεση αυτή σε κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης και της καταβολής των δόσεων.
Ουσιαστικά η διάταξη που ψηφίστηκε αναφέρει στο τέλος της πως “αν ο πρώην πρόεδρος καταδικαστεί αμετάκλητα απο την ελληνική δικαιοσύνη, τότε οφείλει να επιστρέψει όλα τα χρήματα στο δημόσιο ταμείο”. Εν ολίγοις η κυβέρνηση αποζημιώνει για τα δικαστικά έξοδα τον Α. Γεωργίου, αλλά μοιάζει πιθανόν με τόσα δικαστικά μέτωπα ανοιχτά να πάρει πίσω όλα τα χρήματα που θα του διαθέσει για τη νομική του υπεράσπιση.
Η δόση
Η απαίτηση των Ευρωπαίων (η οποία προφανώς υπέκρυπτε την επιθυμία τους να απαλλαγεί οριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ) ήταν να του καταβληθούν όλα τα δικαστικά έξοδα για τις αγωγές και δίκες στις οποίες έχει εμπλακεί σε σχέση με τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.
Άλλωστε, προφανώς, ο Α. Γεωργίου μπορεί να τυγχάνει ευρείας αποδοχής στο εξωτερικό και δη στους κόλπους των δανειστών, πλην στο εσωτερικό αποτελεί τελικά περίπου κόκκινο πανί για τμήμα της πολιτικής ζωής και εσχάτως για τη δικαιοσύνη. Στο πρόσωπό του οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών υπερασπίζονται τόσο την Eurostat και τις μεθόδους της στην καταγραφή του ελλείμματος οσο και – κατ επέκταση- τη συνταγή των μνημονίων. Γι αυτό και εκκρεμούσης της δίκης του στο Εφετείο ανάγκασαν την κυβέρνηση να περάσει στο μνημόνιο ως προαπαιτούμενο (αν όχι την αμν.ηστευσή του, τουλάχιστον την ) αποζημίωσή του για να πάρουμε τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ το καλοκαίρι μετά τη Β αξιολόγηση. Άλλωστε η αμνήστευση ενός προσώπου με εκκρεμότητες στη δικαιοσύνη αντίκειται σε κάθε έννοια κράτους δικαίου, και αυτό διατύπωσε πρόσφατα και ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, ο οποίος είπε ότι “δεν μπορεί να αποτελεί προαπαιτούμενο η υπόθεση Γεωργίου”.
Η διάταξη
Η κυβέρνηση βέβαια αναγκάστηκε να θεσπίσει διάταξη αποζημίωσης για τα δικαστικά έξοδα στο σχέδιο νόμου για την “Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις”. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:
(Άρθρο 45):
1. “Ο Πρόεδρος και το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ, σε περίπτωση που είτε ασκήθηκε αγωγή εναντίον τους, είτε κατηγορήθηκαν για πράξεις ή παραλείψεις που αφορούν αποκλειστικά την άσκηση των καθηκόντων τους, δικαιούνται να ζητήσουν και να λάβουν από την ΕΛΣΤΑΤ το χρηματικό ποσό που κατέβαλαν για νομικές υπηρεσίες και δικαστικά έξοδα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, διατηρώντας το δικαίωμά τους να αναθέτουν τη δικαστική υπεράσπιση και νομική υποστήριξη τους σε δικηγόρο της επιλογής τους σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή. 2. Το σχετικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα και τη δικηγορική αμοιβή, επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ και καταβάλλεται μετά από αίτηση, η οποία υποβάλλεται σε τριμελή Επιτροπή, αποτελούμενη από τον Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών και τους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών και Δημοσιονομικής Πολιτικής και Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών. Η καταβολή των ανωτέρω δαπανών εγκρίνεται με απόφαση της ανωτέρω Επιτροπής, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα παραστατικά και το αιτούμενο ποσό δεν υπερβαίνει το εξαπλάσιο του ποσού αναφοράς κάθε διαδικαστικής πράξης ή υπηρεσίας, όπως προσδιορίζεται στους πίνακες του Κώδικα Δικηγόρων και των Παραρτημάτων αυτού, όπως εκάστοτε ισχύουν”.
Και ο αστερίσκος
Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο Α. Γεωργίου μπορεί να κληθεί να επιστρέψει αυτά τα χρήματα εφόσον καταδικαστεί αμετάκλητα για υποθέσεις του: “Ο Πρόεδρος ή ο υπάλληλος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος καταδικάζεται αμετάκλητα ή γίνεται αμετάκλητα δεκτή αγωγή εναντίον του, υποχρεούται να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο τη δαπάνη που σχετίζεται με την ποινική δικογραφία για την οποία καταδικάστηκε αμετάκλητα ή την αγωγή που έγινε αμετάκλητα δεκτή σε βάρος του”.
Όπως εξηγείται ξεκάθαρα η διάταξη αφορά και τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ όπως και δαπάνες του πριν την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου. Οι δαπάνες θα καταβάλλονται δύο μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης στην επιτροπή.
Εκκρεμότητες
Η επιστροφή των χρημάτων λοιπόν, μοιάζει πιθανή αφού:
-Λίγες μέρες μετά τη νομοθέτηση ο Αν. Γεωργίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ για την διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο 2010 (πρωτοδίκως είχε αθωωθεί).
– Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση που εκκρεμεί ενώπιον του Ποινικού Τμήματος Αρείου Πάγου κατά της απαλλαγής του με βούλευμα για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σχετικά με τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος.
– Προ ημερών του καταδικάστηκε να καταβάλλει αποζημίωση 10.000 ευρώ για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου (Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά) στον πρώην διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ και νυν διευθυντή Στατιστικής Στερεάς Ελλάδος και Νήσων Αιγαίου Νικόλαου Στρόμπλο, για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου. Η υπ΄αριθμόν 3853/17 απόφαση του δικαστηρίου έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή αποζημίωσης του κ.Στρόμπλου σε βάρος Ανδρέα Γεωργίου και επιδίκασε αποζημίωση την οποία θα κληθεί να καταβάλλει ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής.
– Για την ίδια υπόθεση ο Α. Γεωργίου στις αρχες του καλοκαιριού ειχε καταδικαστεί από το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για το αδίκημα της δυσφήμισης σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή ύστερα από τη μήνυση του διευθυντή Ν. Στρόμπλου.