Στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων ρίχνουν το βάρος οι τράπεζες, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων μέσω του συγκεκριμένου τρόπου κατά 7,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2019.
Πρώτο crash test θα αποτελέσει η πώληση του χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων ονομαστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ (2,8 δισ. ευρώ με τους τόκους) της Eurobank, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με την πώληση χαρτοφυλακίου real estate 1,4 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξασφαλισμένων δανείων 1 δισ. ευρώ. Σε πωλήσεις δανείων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει και η Εθνική Τράπεζα, με ορίζοντα πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Για το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων της Eurobank όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μέσα από τη διαγωνιστική διαδικασία προκρίνονται τελικώς δύο διεκδικητές. Πρόκειται για τη νορβηγική Lindorff και το αμερικανικό fund Centerbridge, που μαζί με την Alpha Bank είναι βασικός μέτοχος της Cepal, της εταιρείας που έχει λάβει άδεια από την ΤτΕ για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων. Η Centerbridge διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο άνω των 25 δισ. ευρώ και είχε εξαγοράσει την Aktua Ισπανίας, την οποία στη συνέχεια πούλησε στη Lindorff. Από τη συναλλαγή εξαιρέθηκε η Aktua Hellas, η οποία, μετά την αδειοδότησή της από την ΤτΕ, μετονομάστηκε σε Cepal. Η Lindorff από την πλευρά της αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με παρουσία σε πάνω από είκοσι χώρες και δείχνει ισχυρό ενδιαφέρον για την είσοδό της στην ελληνική αγορά.
Εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας βρίσκονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Credicom, η EOS και η RCM Partners, που είχαν μπει επίσης στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η συμφωνία πώλησης προβλέπει τη διαχείριση του σχετικού χαρτοφυλακίου από την εταιρεία διαχείρισης που διαθέτει η Eurobank, δηλαδή την FPS, στον βαθμό που η διαχείριση αποτελεί ξεχωριστή δραστηριότητα και προϋποθέτει ειδική αδειοδότηση από την ΤτΕ.
Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με εξασφαλίσεις ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο έχει ανοίξει ήδη η διαδικασία της υπογραφής συμβάσεων εμπιστευτικότητας με τους υποψήφιους διεκδικητές. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία έχουν στο σύνολό τους υποθήκες επί εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων, και ως σύμβουλος πώλησης λειτουργεί η UBS Λονδίνου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πώληση χαρτοφυλακίου εγχώριων εμπορικών και ξενοδοχειακών ακινήτων που επιχειρείται από τράπεζα και οι προσδοκίες είναι υψηλές με δεδομένη και την καλή πορεία του τουρισμού και τις ενδείξεις δειλής ανάκαμψης της ζήτησης για καλά εμπορικά ακίνητα.
Να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη κίνηση προχωρεί και η PQH, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των δεκαέξι υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζών που έκλεισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, έχοντας ανοίξει τη διαδικασία των data rooms για την πώληση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων leasing ονομαστικού υπολοίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικού 360 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο που πωλείται αφορά 1.170 οφειλέτες, των υπό εκκαθάριση τραπεζών PROTON, Αχαϊκή Συνεταιριστική, FBB, ΑΤΕ Leasing και Πανελλήνια Τράπεζα, τη διαχείριση των οποίων έχει αναλάβει η Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση PQH και η ημερομηνία για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 15η Σεπτεμβρίου, ενώ κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει «το υψηλότερο τίμημα που θα καταβληθεί σε μετρητά».