Γ. Αγγέλη
Οι διεργασίες για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Άρχισαν όμως να “τρέχουν” σχετικά πρόσφατα, όταν στο Βερολίνο και το Παρίσι “πείσθηκαν” ότι η κρίση αλλάζει δραματικά τις συμπεριφορές έναντι της Ευρώπης τόσο από τα Δυτικά όσο και από τα Ανατολικά.
Η αλλαγή στάσης από την Ουάσινγκτον μετά την εκλογή Τραμπ, όσο και οι σταδιακές αλλά ουσιώδεις μεταβολές στην οικονομική πολιτική του Πεκίνου, υποχρεώνουν την Ευρωζώνη σε σημαντικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αρχής γενομένης από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Οι διεργασίες έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντικά μέτωπα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το “Κ”, οι αλλαγές αυτές ακολουθούν τρεις γενικές κατευθύνσεις και εξειδικεύονται σε επτά τομείς. Οι γενικές κατευθύνσεις είναι:
– Η απλοποίηση των κανόνων εποπτείας των προϋπολογισμών, ώστε η κεντρική παρακολούθηση να είναι περισσότερο ευχερής και επαρκώς προληπτική ενδεχόμενων καταστάσεων κρίσης.
– Η αυστηρότερη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή των συστάσεων της Κομισιόν “σε όλες τις χώρες και όχι μόνο αυτές που είναι σε εποπτεία ή πρόγραμμα…” όπως υποστήριξε πρόσφατα ο επικεφαλής του ESM, κ. Ρέγκλινγκ.
– Δεν χρειάζεται να πιεσθεί η Ευρωζώνη προς την περαιτέρω ολοκλήρωση και τη δημοσιονομική ενοποίηση με πρόσθετες μεταφορές πόρων. Ούτε προς μία πλήρη πολιτική ένωση. “Αν κάτι μπορεί να γίνει καλύτερα σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο, να το αφήσουμε έτσι και να μην το μεταφέρουμε σε νομισματικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο…” σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.
Τα επόμενα βήματα
Οι επόμενες κινήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τεχνικά ώριμες για άμεση δρομολόγηση αφορούν την:
– Ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης. Αυτό θα ενισχύσει την οικονομική ενοποίηση και το “risk sharing” διαμέσου των αγορών. Χρειάζεται σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό ένα πανευρωπαϊκού χαρακτήρα εργαλείο για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του Ενιαίου Ταμείου Αναδιάρθρωσης (SRF) των τραπεζών.
– Δημιουργία μιας φόρμας Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. Αυτό προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα ευθυνών που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ τραπεζών διαφορετικών χωρών, γιατί καμία χώρα δεν θέλει να φορτωθεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις τραπεζών χωρών στην Ευρωζώνη. Εδώ η πρόοδος στο θέμα των “κόκκινων” δανείων θα κρίνει την ταχύτητα των εξελίξεων. Πρέπει να ξεκαθαρισθούν αυτά πριν δημιουργηθεί το Ταμείο γιατί οι τράπεζες μιας χώρας δεν μπορούν να δεχθούν να αναλάβουν την ευθύνη για ένα bank run σε άλλη χώρα.
– Ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου (Capital Markets Union). Θα προχωρήσει η νομική σύγκλιση του ισχύοντος καθεστώτος για τις επιχειρήσεις, τους φόρους, τις πτωχεύσεις, ώστε να διευκολυνθεί η διασυνοριακή επενδυτική δραστηριότητα, ειδικά όσον αφορά τις συναλλαγές και τις δραστηριότητες μέσα από το τραπεζικό σύστημα.
– Δημιουργία “εργαλείων”, χωρίς μεταφορές πόρων και αμοιβαιοποίηση χρέους, για περιορισμένης κλίμακας οικονομική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων οικονομικών σοκ. Τα εργαλεία αυτά θα χρηματοδοτούνται προκαταβολικά σε τοπικό επίπεδο. Ένα τέτοιο ταμείο για την Ευρωζώνη θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του 1% – 2% του Προϋπολογισμού, ήτοι 100-200 δισ. ευρώ.
– Θεσμοθέτηση ενός πρόεδρου Eurogroup ή υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης σαν εκπρόσωπος στο G-7 και IMF, ο οποίος θα έχει υψηλή θέση και στην Κομισιόν και θα δίνει λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο.
– Σταδιακή απόσυρση των ταμείων διαρθρωτικών πόρων (ΕΣΠΑ, κ.λπ.) με μεταφορές πόρων από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες, γιατί η ενίσχυση των επενδύσεων υπάρχει ήδη με την πλατφόρμα του λεγόμενου Juncker Plan και την European Investment Bank.
– Μετάλλαξη του ESM σε European Monetary Fund (Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο). Έχει ισχυροποιηθεί η συναντίληψη εντός της Ευρωζώνης ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί η “αυτονομία” της έναντι των διεθνών οργανισμών, όπως π.χ. το IMF. Το ESM μπορεί σε κάθε περίπτωση να αναλάβει αυτόν τον ρόλο έχοντας συσσωρεύσει πραγματική εμπειρία τα τελευταία χρόνια και διαθέτει επάρκεια πόρων γι’ αυτό. Tο πλαίσιο των μεταβολών για τη μετάλλαξη του ESM σε EMF είναι ήδη έτοιμο.