Οι αυξημένες προσφυγικές ροές – το 2016 ο αριθμός των αιτούντων άσυλο αυξήθηκε κατά 287%- συμπεριλαμβάνονται στους παράγοντες που πρόκειται να αλλάξουν άρδην την εγχώρια αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, διευρύνοντας τo χάσμα ανάμεσα στις αμοιβές για τις θέσεις υψηλής και χαμηλής εξειδίκευσης, σύμφωνα με την Alpha Bank.
Τα τελευταία χρόνια, το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης οδήγησε ένα τεράστιο κύμα μεταναστών να περάσει από τη χώρα μας, συνήθως με τελικό προορισμό άλλα κράτη, κυρίως της Βόρειας Ευρώπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Alpha Bank, μέχρι τον Μάρτιο του 2016, η Ελλάδα αποτέλεσε χώρα διελεύσεως για χιλιάδες πρόσφυγες, με αποτέλεσμα οι αιτούντες ασύλου να κυμαίνονται σε χαμηλό επίπεδο. Με το κλείσιμο του «Βαλκανικού Δρόμου» στις 20 Μαρτίου του 2016 μεγάλος αριθμός προσφύγων παρέμεινε στην Ελλάδα με αποτέλεσμα οι αιτούντες ασύλου να αυξηθούν σημαντικά.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιτημάτων για άσυλο το 2016 αυξήθηκε κατά 287% από 13,2 χιλ. σε 51,1 χιλ., ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2016 υποβάλλονταν 5,3 χιλιάδες αιτήσεις κατά μέσο όρο το μήνα. Ο αριθμός των ατόμων εκτός της ΕΕ-28 που έκαναν αίτηση για άσυλο στη χώρα μας, ανά χίλιους κατοίκους, αυξήθηκε σημαντικά το 2016 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μεταξύ των επιλεγμένων χωρών της Νότιας αλλά και της Βόρειας Ευρώπης.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο της τράπεζας, η Γερμανία δέχτηκε το 2016 τις περισσότερες αιτήσεις, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση τα τελευταία τρία έτη. Η Μάλτα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των αιτημάτων για άσυλο που δέχτηκαν από πολίτες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανά χίλιους κατοίκους, και ακολουθεί η Κύπρος. Αντίθετα πτώση του ανωτέρω αριθμού αιτήσεων παρατηρήθηκε μόνο στη Δανία, το 2016, από το δείγμα των επιλεγμένων χωρών.
Ως συνέπεια της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, και της εισόδου χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων στην αγορά, αναμένεται ότι, καθώς η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει, οι πιέσεις για άνοδο των μισθών θα είναι μεγαλύτερες για δεξιότητες υψηλής εξειδικεύσεως. Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης Ελλήνων με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (brain drain) που παρατηρήθηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσεως, η προσφορά για τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας μειώνεται ενώ η ζήτηση αναμένεται να ενισχυθεί με την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας.
Αντίθετα, με την είσοδο στην αγορά εργασίας χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων, απόρροια της εισροής νέου εργατικού δυναμικού με την προσφυγική κρίση, οι μισθοί για τις θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης αναμένεται ότι δεν θα δεχτούν ανοδικές πιέσεις. Επομένως αναμένεται να διευρυνθεί η διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές για τις θέσεις υψηλής και χαμηλής εξειδίκευσης προς όφελος των πρώτων.
Σύμφωνα με όσα καταγράφει η Alpha Bank, πέραν των προσφυγικών ροών, στους παράγοντες που θα αλλάξουν ριζικά την αγορά εργασίας συμπεριλαμβάνεται επίσης το brain drain, η ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, η μακροχρόνια ανεργία, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η μείωση του δημόσιου τομέα.