Αποζημίωση δικαιούται όποιος πελάτης γλιστρήσει σε ολισθηρό δάπεδο καταστήματος και τραυματιστεί, σύμφωνα με απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Το δικαστήριο με την υπ’αριθμ 312/2017 απόφασή του δέχθηκε ότι την ευθύνη σε περίπτωση πτώσης και τραυματισμού πελάτη που γλίστρησε σε ολισθηρό δάπεδο φέρει αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος όταν επιτρέπει τον καθαρισμό σε ώρα που υπάρχουν αρκετοί πελάτες, ενώ δεν ειδοποιεί, έστω και προφορικά, τους πελάτες.
Με βάση τα παραπάνω το δικαστήριο δικαίωσε μια μητέρα η οποία τραυματίστηκε από πτώση λόγω ολισθηρότητας μέσα σε εστιατόριο, όπου είχε πάει να γευματίσει μαζί με το γιο της. «Αφού παρήγγειλαν το φαγητό τους, η ενάγουσα πήγε στην τουαλέτα. Επιστρέφοντας προς το τραπέζι που είχε ήδη καθίσει ο γιος της, το οποίο ήταν ακριβώς δίπλα στο παρασκευαστήριο του καφέ, η ενάγουσα πέρασε υποχρεωτικά από το διάδρομο που σχημάτιζαν τα ψυγεία των αναψυκτικών, στον οποίον, όσο βρισκόταν στην τουαλέτα, υπάλληλος είχε σφουγγαρίσει με νερό και υγρό απορρυπαντικό, χωρίς να θέσει στο σημείο το σχετικό προειδοποιητικό σήμα, με αποτέλεσμα η ενάγουσα να γλιστρήσει, να χάσει την ισορροπία της, να πέσει στο ολισθηρό πάτωμα και να τραυματιστεί στο δεξί της χέρι», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.
Η κρίση αυτή του δικαστηρίου «περί του ότι η πτώση της ενάγουσας προκλήθηκε λόγω ολισθηρότητας του δαπέδου, το οποίο είχε σφουγγαρίσει η προστηθείσα από την κυρίως εναγομένη υπάλληλος, ενισχύεται από την ένορκη κατάθεση του μάρτυρα απόδειξης στο ακροατήριο του παρόντος Δικαστηρίου, ο οποίος πειστικά καταθέτει μάλιστα ότι και ο ίδιος γλίστρησε στο συγκεκριμένο σημείο, όταν προσέτρεξε σε βοήθεια της μητέρας του… ».
Συνεπώς –καταλήγει η απόφαση- «η σωματική βλάβη της ενάγουσας οφείλεται κατ’ αιτιώδη συνάφεια στην παράνομη και υπαίτια (αμελή) συμπεριφορά της προστηθείσας υπαλλήλου της εναγόμενης, συνεπώς η τελευταία (εναγομένη) υποχρεούται να αποζημιώσει την ενάγουσα για κάθε ζημία που υπέστη λόγω του τραυματισμού της».