Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του παραπέμπει σε δίκη τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και άλλα 17 ακόμη πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της SIEMENS για το σύστημα ασφαλείας «φάντασμα» C4I των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Σύμφωνα με το διατακτικό του υπ’αριθμ. 1732/2017 βουλεύμτος 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρείας θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καθώς φέρονται ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009… άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.
Όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Το κόστος ανήλθε στα 259.032.250 ευρώ για το ελληνικό κράτος, ενώ το συγκεκριμένο σύστημα ουδέποτε λειτούργησε ουσιαστικά.
Κατηγορούμενοι και αδικήματα για τα οποία θα λογοδοτήσουν
“Πρωταγωνιστικό” ρόλο στην υπόθεση έχει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραπέμπεται για ενεργητική δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Το δικαστικό συμβούλιο, μάλιστα, διατηρεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης τόσο σε βάρος του όσο και σε βάρος των συγκατηγορουμένων του Michael Kutscheneuter και R. Kutscheneuter αλλά διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση!
Παράλληλα, το δικαστικό συμβούλιο καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (του 2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas.
Αναλυτικότερα το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη τους
* Μιχάλη Χριστοφοράκο, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
* Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) με όφελος ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
*Γ. Καλδή, Αλ. Λέτσα, Σάββα Γιαννακάκη, Αθ, Ράμμο και Βασίλειο Τυρογαλά για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
Επίσης, οι κατηγορούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης, θα δικαστούν και για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.
Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.
Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clarkπαραπέμπονται σε δίκη και για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.
Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, όπως και επίσης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.
Τέλος,, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.
Το δικαστικό συμβούλιο αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.
– Επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Τέλος οι δικαστές μέλη του συμβουλίου αποφάνθηκαν να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου για απιστία κατ΄εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη πρόταση για το εν λόγω αδίκημα είχε υποβάλει στις αρχές Αυγούστου 2017 προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών, Στέλος Κωσταρέλλος.
Μάλιστα, ο εισαγγελικός λειτουργός είχε μεταβάλλει την αρχική του απαλλακτική πρόταση την οποία είχε απορρίψει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, διατάσσοντας περαιτέρω ανάκριση για την υπόθεση.
Αφού ολοκληρώθηκε η συμπληρωματική ανάκριση η δικογραφία χρεώθηκε και πάλι στον κ. Κωσταρέλλο,μ ο οποίος αυτή τη φορά υπέβαλε παραπεμπτικη πρόταση εντοπίζοντας ενδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I.