Υπολογίζεται ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) βρίσκονται στην αναμονή σχεδόν 60.000 εφάπαξ, από τα οποία τα 20.000 προέρχονται από αιτήσεις από την παραπάνω ημερομηνία και μετά. Πρόκειται για εφάπαξ από δημοσίους υπαλλήλους, από δημοτικούς υπαλλήλους, από εργαζόμενους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, κυρίως εμποροϋπαλλήλων και ξενοδοχοϋπαλλήλων, αλλά και από εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ. Υπολογίζεται ότι το ΕΤΕΑΕΠ έχει ένα ρυθμό απονομής περίπου 2.200 εφάπαξ το μήνα.
Η εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε οριοθετεί τον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ με χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Με δεδομένο ότι θα αξιοποιείται η τελευταία πενταετία από την υποβολή της αίτησης, για όσους βγήκαν στη σύνταξη από το 2016 και μετά ισχύουν τα εξής:
*Αξιοποιείται η πενταετία 2009 – 2013. Αιτία το γεγονός ότι ο ΔΤΚ από το 2013 έως το 2016 είχε αρνητικό πρόσημο. Στην εγκύκλιο, όπως και στον σχετικό νόμο, τονίζεται ότι ο συντελεστής που θα αξιοποιείται για τον υπολογισμό του εφάπαξ δεν μπορεί να είναι μικρότερος της μονάδας. Άρα έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος νέων περικοπών, που έτσι και αλλιώς πραγματοποιήθηκαν από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).
*Αν η τελευταία 5ετία ενός ασφαλισμένου (βάση υπολογισμού) καταλήγει τον 12ο του 2013 δεν υφίσταται ανάγκη προσαύξησης για αποχωρήσεις το 2014 ή το 2015. Αντίθετα από 1/1/2016 υφίσταται ανάγκη ετήσιας προσαύξησης, αλλά επειδή ο Δείκτης είναι αρνητικός, η προσαύξηση είναι – προς το παρόν – μηδενική.
* Εκτός προσαύξησης μένουν οι αυτοαπασχολούμενοι του πρ. Ε.Τ.Α.Α.
* Μικρή προσαύξηση μπορούν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι που ασφαλίζονταν για εφάπαξ παλαιότερα, σε εποχές προ κρίσης, σε κάποιο από τα εντασσόμενα στο ΕΤΕΑΕΠ ταμεία και στο ενδιάμεσο άλλαξαν επάγγελμα. Το ίδιο ισχύει και για υπαλλήλους που εργάζονταν παλαιότερα, σε εποχές προ κρίσης, σε ΝΠΔΔ και αργότερα μεταπήδησαν σε άλλη εργασία.