Σήμερα τελειώνει η προθεσμία την οποία έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς όλους τους φορείς του δημοσίου προκειμένου να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαια και τα ταμειακά διαθέσιμα τους στην Τράπεζα της Ελλάδας , έτσι ώστε να συναφθούν ρέπος με το Δημόσιο.
Οι δήμοι έχουν βάλει βέτο στη μεταφορά των πλεοναζόντων κεφαλαίων τους στην ΤτΕ, υποστηρίζουν την αξιοποίηση τους για την τοπική ανάπτυξη, ενώ θεωρούν ότι η μεταφορά τους από τις συστημικές τράπεζες θα δημιουργήσει σ ΄ αυτές πρόβλημα ρευστότητας.
Υπενθυμίζεται πως η εγκύκλιος του ΓΛΚ σημειώνει πως:
“Τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κατατίθενται στην ΤτΕ χρησιμοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για τη σύναψη βραχυχρονίων πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας και συγκεκριμένα συμφωνιών αγοράς και επαναπώλησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Με τον τρόπο αυτόν, τα μεταφερόμενα κεφάλαια διασφαλίζονται πλήρως και είναι άμεσα ή εντός ολίγων ημερών διαθέσιμα στους φορείς, οι οποίοι δύνανται ταυτόχρονα να διατηρούν ταμειακά διαθέσιμα και στις εμπορικές τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν τις ταμειακές ανάγκες για διάστημα 15 ημερών”.
“Για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η ονομαστική ετήσια καθαρή απόδοση ανήλθε σε περίπου 3,15%” και συνεπώς “η διατήρηση διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση από εκείνη που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για τον φορέα”.
“Η μη συμμόρφωση των υπόχρεων φορέων με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο περί μεταφοράς διαθεσίμων στην ΤτΕ, επισύρει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κυρώσεις για τα αρμόδια όργανά τους”.
Βέτο βάζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας
Πάντως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας έχει λάβει απόφαση να μην πειθαρχήσει στην εγκύκλιο αυτή. Η απόφαση της προβλέπει πως:
* “Aν είναι ειλικρινείς οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και δεν υφίστανται πλέον οι δημοσιονομικές δυσκολίες της περιόδου του καλοκαιριού του 2015, που την οδήγησαν να προχωρήσει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου., δεν υφίστανται και οι λόγοι για την εφαρμογή της. Άρα δεν υφίσταται ουσιαστικός λόγος να καταθέσουν οι Δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τ.τ.Ε”..
*”Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι έτοιμη να συμβάλλει υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας. Η συμβολή αυτή δεν εξαρτάται από την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά από το να της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα χρήματά της με αναπτυξιακά κριτήρια”.
*”Η ενεργοποίηση της ΠΝΠ “δυναμιτίζει” με ευθύνη της Κυβέρνησης το διάλογο για την αλλαγή του “Καλλικράτη” και τη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης”
Η πρόταση της Κ.Ε.Δ.Ε. προς τους Δήμους για τα “επόμενα βήματα” τους έχει ως εξής :
Για την καλύτερη οργάνωση και “θωράκιση” των δήμων, απέναντι στα όσα τους ζητεί η κυβέρνηση να εφαρμόσουν με βάση το έγγραφο του ΓΛΚ, προτείνεται για την αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής θέσης του κάθε Δήμου, τα τυχόν αποθεματικά που υπάρχουν, να αντιστοιχηθούν:
-Με βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις δύο μηνών.
-Με υποχρεώσεις που θα δημιουργήσει η ανάγκη να καταβάλλουν αυξημένη μισθοδοσία, λόγω της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης του προσωπικού τους σε συγκεκριμένες δημοτικές δομές.
-Με δεσμεύσεις οι οποίες δεν μπορούν να εκταμιευτούν προσωρινά, λόγω ελεγκτικών ή γραφειοκρατικών εμποδίων.
-Με καταθέσεις σε συνεταιριστικές τράπεζες, στις έδρες των Δήμων που αυτές λειτουργούν.
Σε περίπτωση που και μετά από αυτήν την αντιστοίχηση υπάρξει υπόλοιπο αποθεματικού, προτείνονται από την ΚΕΔΕ δύο λύσεις:
α) Η διενέργεια σχετικού διαγωνισμού, σε όποιον δήμο δεν έχει ήδη πραγματοποιηθεί ή
β) Η κατάθεση, του υπόλοιπου, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. δίδει επιτόκιο 2,2%).
Παράλληλα η ΚΕΔΕ προγραμματίζει άμεσα στο επόμενο διάστημα συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει προκειμένου από κοινού να συντονίσουν οι δήμοι τις περαιτέρω ενέργειες και παρεμβάσεις τους , αφού κρίνουν ότι τυχόν μεταφορά του συνόλου των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα του.