Ως μία «νέα εκστρατεία μίσους» που έχει στόχο «να τροφοδοτήσει το ξενοφοβικό μίσος» χαρακτηρίζει τη νέα δημόσια διαβούλευση που πρόκειται να ξεκινήσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας για το λεγόμενο «Σχέδιο Σόρος» – ονομασία με την οποία περιγράφει η Βουδαπέστη το υποτιθέμενο σχέδιο του επιχειρηματία να γίνονται δεκτοί στην ΕΕ ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ετησίως – το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Αυτή είναι η τρίτη δημόσια διαβούλευση που ξεκινά η ουγγρική κυβέρνηση – για τη φερόμενη σύνδεση μεταξύ «μετανάστευσης και τρομοκρατίας» ή για τον κίνδυνο που φέρονται να ενέχουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στην κυριαρχία της Ουγγαρίας— και όπως και στις προηγούμενες, η επιχείρηση περιλαμβάνει την αποστολή χιλιάδων ερωτηματολογίων στα νοικοκυριά και μια εκστρατεία αφισοκόλλησης σε όλη τη χώρα και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν έχει χαρακτηρίσει τον 87χρονο επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος τον μεγαλύτερο εχθρό της Ουγγαρίας και έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους μια σειρά ενεργειών και μηνυμάτων με στόχο να δυσφημίσει τον δισεκατομμυριούχο και τις πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις που στηρίζει οικονομικά.
Το «Σχέδιο Σόρος» αναφέρεται σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2015, στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης, ο δισεκατομμυριούχος με τις προτάσεις του για «αναμόρφωση του συστήματος παροχής ασύλου».
«Παραπλανητικό και γεμάτο με μισές αλήθειες», σύμφωνα με την εφημερίδα της αντιπολίτευσης Nepszava, το ερωτηματολόγιο ζητεί από τους Ούγγρους να δηλώνουν αν συμφωνούν με επτά προτάσεις, όπως: το σχέδιο «θέλει να φέρει σε δεύτερη μοίρα τη γλώσσα και τον πολιτισμό των ευρωπαϊκών χωρών» ή «να μειώσει τις ποινές για τα αδικήματα που διαπράττουν μετανάστες».
«Η ουγγρική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα, όπως το σύστημα υγείας, τη φτώχεια (…) αντί να διασπείρει ψέματα», επικρίνει η Διεθνής Αμνηστία Ουγγαρίας.
«Το “Σχέδιο Σόρος” δεν υπάρχει, είναι μια εφεύρεση της κυβέρνησης», σχολίασε ο Τσαμπά Τσοντός εκπρόσωπος στην Ουγγαρία του ιδρύματος Open Society που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι η εκστρατεία αφισοκόλλησης θα κάνει τη Βουδαπέστη «να μοιάζει με το Βερολίνο της δεκαετίας του 1930».