H EKT έχει δεσμευτεί ότι μέσα στον Οκτώβριο θα επιτρέψει στις αγορές να κάνουν τους λογαριασμούς τους με τα ευρωπαϊκά επιτόκια και το ευρώ, ανοίγοντας τα χαρτιά της για το αν και πόσο θα αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής της πολιτικής.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα επηρεάσουν καθοριστικά την δυνατότητα της Ελλάδας να αγκιστρωθεί έστω και εκ των υστέρων στο QE, εφ΄ όσον η εξέλιξη του προγράμματος επιβεβαιωθεί πριν το τέλος του έτους ότι μπορεί να είναι “on track”.
Η πιθανολογούμενη παράταση τόσο του προγράμματος των χαμηλών επιτοκίων όσο και – κυρίως – η επέκταση του προγράμματος αγορών τίτλων στο πλαίσιο του QE αφήνουν ανοικτό το περιθώριο της ενσωμάτωσης των ελληνικών ομολόγων μέσα στο 2018.
Σχολιαστές πάντως που παρακολουθούν από πολύ κοντά την μέθοδο με την οποία δουλεύει ο Draghi και το επιτελείο του, υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι τέτοια που υποχρεώνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ να προτιμήσει αυτή την φορά να προσανατολίσει τις αγορές μέσα από την παρουσίαση των μεταβλητών που θα κρίνουν τις μελλοντικές κινήσεις της και όχι με συγκεκριμένα “νούμερα”.
Η αβεβαιότητα όπως υποστηρίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον της Ευρωζώνης, δεν επιτρέπουν μία ξεκάθαρη εκτίμηση – απάντηση αναφορικά με τη διάρκεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή της διάρκειας της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων.
Οι αντιδράσεις στο διεθνές περιβάλλον από την επικείμενη αύξηση των αμερικάνικων επιτοκίων, αλλά και ο εύθραυστος οικονομικός ορίζοντας στην Ευρωζώνη τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο υποχρεώνουν την ΕΚΤ να διατηρήσει μία χαλαρή νομισματική πολιτική. Το για πόσο ακόμα και με ποιά τεχνική, είναι ενα ερώτημα που η ΕΚΤ δεν φαίνεται προς το παρόν έτοιμη να δώσει οριστική απάντηση.
Υπάρχουν εκτιμήσεις και “διαρροές” οι οποίες κάνουν λόγο για παράταση της διάρκειας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο 2018 με ταυτόχρονη περικοπή στο πρόγραμμα αγορών τίτλων.
Υπάρχουν οι πιέσεις – γνωστές και δημόσιες – από την πλευρά της Bundesbank για άμεση αναθεώρηση της ακολουθούμενης πολιτικής, όπως επίσης και αντίθετες απόψεις σε μεγάλο αριθμό κεντρικών τραπεζιτών. Η “μέθοδος” του Draghi όμως δεν περιορίζεται σε αποφάσεις που προκύπτουν μόνο από τις συζητήσεις μέσα στο Εκτελεστικό και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.
Είναι γνωστό στους σχολιαστές που παρακολουθούν προσεκτικά την ΕΚΤ ότι ο πρόεδρός της πριν από κάθε μεγάλη απόφαση επικοινωνεί με τις διοικήσεις των μεγάλων διεθνών τραπεζών και παίρνει την άποψή τους για την κατάσταση έτσι όπως αυτές “βλέπουν” την επόμενη ημέρα…
Ένα τέτοιο μεγάλο “φόρουμ” ανταλλαγής απόψεων έχει ανοίξει αυτές τις ημέρες στην Ουάσιγκτον με δεκάδες ανεπίσημες συναντήσεις ειδικά μεταξύ των μεγάλων τραπεζικών και επιχειρηματικών ομίλων του πλανήτη που έχουν συγκεντρωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας…
Σε επίπεδο “διαρροών” από διάφορα κέντρα μέσα και… γύρω από την Φρανκφούρτη τα “στοιχήματα” παρ’ όλα αυτά δίνουν μεγάλη πιθανότητα στο να ανακοινωθεί ή να προαγγελθεί η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με διατήρηση των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων αλλά και αναπροσαρμογή με μείωση της ποσότητας των αγορών τίτλων μετά τον Δεκέμβριο.