Το σχέδιο το οποίο θα ρίξει το ΔΝΤ στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων με την ευρωπαϊκή πλευρά σχετικά με την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους,αποκάλυψε σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δεύτερη ματιά» που παρουσιάζουν οι Κατερίνα Ακριβοπούλου και Έλλη Τριανταφύλλου.
Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Καψώχας, οι πτυχές και οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού, ίσως ήταν και οι λόγοι πίσω από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «μουσική στα αυτιά μου τα όσα είπε η Λαγκάρντ για το χρέος».
Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα λοιπόν με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου, το σχέδιο του ΔΝΤ, έχει ημερομηνία εφαρμογής τον Φεβρουάριο του 2018, θα ολοκληρωθεί στα τέλη του ίδιου έτους, ενώ προβλέπει ριζικές αλλαγές σχετικά: α) με τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, β) το ύψος ετήσιας αποπληρωμής τόκων και χρεολυσίων, γ) τα επιτόκια, δ) και τον νέο ρόλο που καλείται να παίξει ο ESM.
Αναλυτικότερα, για το ΔΝΤ δεν υφίστανται τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί (3,5%), με το σχέδιο του Ταμείου να προβλέπει πως το μεγαλύτερο δυνατό που μπορεί να προβλεφθεί για την ελληνική οικονομία είναι το 2,2%.
Σχετικά με το ετήσιο ύψος του ποσού που καταλήγει στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων, στο σχέδιο του ΔΝΤ προβλέπεται να μην ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ και να συνδέεται με μια ρήτρα ανάπτυξης.
Με λίγα λόγια, αν η ελληνική οικονομία παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον προβλεπόμενο στόχο, τότε το επιπλέον ποσό θα μεταφέρεται ως μεγαλύτερο ύψος αποπληρωμής προς τους πιστωτές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ τον χρόνο.
Σημειώνεται πως στα δύο πρώτα μνημόνια, προβλεπόταν μεταφορά χρεών για μετά το 2022, καθώς δεν υπήρχε ο ESM, με αποτέλεσμα, να μετατοπιστεί το «βάρος» τότε.
Έτσι, ο σχεδιασμός των μνημονίων αυτών, προέβλεπε πως η ελληνική οικονομία από το 2022 θα πρέπει να πληρώσει περίπου 33,5 δις ευρώ τον χρόνο για το χρέος, την ώρα που σήμερα το σύνολο των ετήσιων εσόδων του κράτους είναι περίπου στα 50 με 51 δισ. ευρώ.
Με το σχέδιο του ΔΝΤ γίνεται εξισορρόπηση στα «βάρη» αυτά, καθώς όπως προαναφέρθηκε το ετήσιο ύψος του ποσού θα βρίσκεται κάτω από το μισό το οποίο προβλεπόταν αρχικά.
Επιπλέον, στο σχέδιο του ΔΝΤ προβλέπεται περίοδος χάριτος 5 ετών για τα δάνεια των δύο πρώτων μνημονίων, τα οποία αξίζει να αναφερθεί πως δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα, κάθε άλλο μάλιστα (147 δισ. ευρώ)
Σχετικά με τα επιτόκια, το σχέδιο προβλέπει τη σταθεροποίησή τους κοντά στο 1,5%, όταν τα προαναφερθέντα δάνεια είχαν επιτόκιο 2%. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα μπαίνει στον ESM ο οποίος δανείζει την Ελλάδα με 0,89%.
Στο σχέδιο του ΔΝΤ εμπεριέχεται και μια πρόβλεψη για τον τρόπο που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (δηλαδή η υπό διαμόρφωση μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο) θα αποπληρώσει στο Ταμείο τα χρήματα τα οποία χρωστάει η Ελλάδα (11,6 δισ. ευρώ).
Έτσι, όλα τα οφειλόμενα από την Ελλάδα ποσά θα είναι συγκεντρωμένα σε «ευρωπαϊκό χώρο».
Το ΔΝΤ με το σχέδιο αυτό, επί της ουσίας αλλάζει πλεύση, στην προσπάθειά του να διασώσει την αξιοπιστία του η οποία έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια, κάτι που άλλωστε έχει ομολογήσει.
Πλέον, η κεντρική του πολιτική προβλέπει την οριστική αποχώρησή του από την Ευρώπη, όπως επεσήμανε ο κ. Καψώχας.
Στα προαναφερθέντα, αξίζει να προστεθεί και η δήλωση του Βερολίνου, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία αλλά και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα για το χρέος.