Παρελήφθη από το Υπ. Εργασίας η κρίσιμη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα αναπηρικά, οικογενειακά, μεταφορικά, εκπαιδευτικά, στεγαστικά επιδόματα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr.
Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η κυβέρνηση πρέπει να περάσει πέντε μεταρρυθμίσεις στα πέντε προαναφερθέντα επιδόματα, σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης αυτής.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων (βασικά των φοιτητικών) έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από τον τρέχοντα μήνα, πράγμα που δεν έχει γίνει.
Από εκεί και μετά, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα πρέπει να θεσπισθεί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, και να ισχύσει από τον Ιανουάριο –κιόλας – του 2018.
Το Μνημόνιο, επίσης, επιτάσσει τη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον επόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, πρέπει να υιοθετηθεί “νέα νομοθεσία” για “ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετάβασης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των επιδομάτων σε μια λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής”.
Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας “θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018”.
Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και “θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και της κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016”.
Η εφαρμογή του νόμου “σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση)”.
Εξάλλου, επιβάλλεται ο ” σχεδιασμός μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων (στο πλαίσιο της ανασκόπησης δαπανών ), για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017″ και η έναρξη ισχύος αυτής ” το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών”.
Τέλος, το Μνημόνιο προβλέπει “τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017” .
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει να νομοθετηθεί αυτή η μεταρρύθμιση το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τα στεγαστικά επιδόματα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, προβλέπεται να ισχύσουν από την 1/1/2019, στα πλαίσια της εφαρμογής των θετικών μέτρων (δηλ. των “αντισταθμιστικών” μέτρων στις περικοπές των κύριων συντάξεων από 1/1/2019).